Ново 20: Минималната заплата ще е различна за всеки, кои са най-ощетени

Клас прослужено време да стане част от минималната работна заплата. Така той ще остане само за хората, които се осигуряват на по-високи суми. Това решиха депутатите от социалната комисия в парламенъа, приемайки на второ четене спорни промени в Кодекса на труда, с които въвеждат термина брутна минимална заплата. Прие се от 1 септември догодина Министерският съвет да определя минималната заплата. Държавата иска да вдигне минималната заплата, но няма пари
Ако гласуваният в комисия текст бъде одобрен и в пленарна зала, това на практика ще направи най-ниското възнаграждение за страната различно за всеки служител според неговия стаж (заради клас прослужено време), като едновременно с това класът ще се отмени за хората, които получават минимална заплата. Става дума за около половин милион работещи у нас.
Клас прослужено време е допълнителното заплащане за професионален опит и трудов стаж, което е добавка към заплатите на работещите. В редица сектори и професии т.нар. „класове“ са не само възнаграждение за опит, но и почти единствена гаранция, че заплатите на работещите ще се увеличават, макар и с малко – 0,6% на година.
Абсурд ли е класовете да са част от минималната заплата?
Предложението минималната работна заплата да стане брутна минимална работна заплата дойде от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народи представители. Те смятат, че в брутната заплата не влиза класа, но влизат личните осигуровки, а не участват тези за работодателя. От „Продължаваме промяната“, които подкрепиха идеята, разбират брутната заплата като включващата основната и всички допълнителни плащания с постоянен характер, включително класа.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува добавянето на „брутна“ към предложението и го обяви като абсурдно, а депутатите от партията гласуваха срещу него. Нейният колега и бивш социален министър Георги Гьоков каза, че на практика с приетото предложение се бламира определянето на адекватна минимална работна заплата за 2023 г. До 2 години минималната заплата става 50% от средната
Според лидера на БСП така минималната работна заплата се бетонира и тя няма да се вдига през 2023 г. „Вкараха в минималната заплата думата „брутна“, което означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв. В 850 лв. брутна минимална заплата влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре“, обясни тя. Депутатите приеха голямо вдигане на минималната заплата
Деница Сачева от ГЕРБ коментира, че са се чули прекалено много разнопосочни мнения, че с предложените промени в Кодекса на труда се залага механизъм за определяне на минималната работна заплата за в бъдеще. Сачева добави, че брутната минимална работна заплата включва в себе си всички постоянни плащания, които се дават от работодателя, като извън тази брутна минимална работна заплата могат да бъдат договаряни и допълнителни социални придобивки. Според нея в понятието „брутна“ влиза и клас прослужено време.
Присъстващите на заседанието на социалната комисия синдикалисти също не бяха доволни и заплашиха с протести. „Който пипа клас, пада от власт“, напомни Любослав Костов от КНСБ. Синдикатите искат сериозно вдигане на минималната заплата и доходите
На първо четене в пленарна зала вече беше одобрено минималната работна заплата да стане поне от 50% от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Текстовете минаха и днес, като това означава, че минималната заплата се повишава с 20% – от 710 на 850 лева. Правителството трябва да вкара в действие новата мярка още тази година, за да може минималната заплата за 2023 г. да се покачи до предписания от парламента размер. Минималната заплата се вдига до 50% от средната. Колко е това?
С промените в кодекса същият принцип ще се прилага за всяка календарна година. Това ще става като размерът на минималното възнаграждение се актуализира в срок до 31 октомври на текущата година, за да бъде не по-малко от 50% от средната заплата за предходните 12 месеца.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Замразяват минималната заплата, вдигала дефицита
Минималната заплата отново се вдига, но с колко?
Минималната заплата няма да се вдига в близко бъдеще
От какво зависи вдигането на заплати и пенсии догодина?
Европа реши минималната заплата да се вдигне. Как ще повлияе на България?
Минималната заплата ще се вдигне още малко

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg