Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Новото саниране: Дават по-дълъг срок за безплатно саниране на жилища

Срокът за кандидатстване за безплатното саниране на жилищните сгради се удължава до края на май 2023 г. Това става ясно от проект на Насоки за кандидатстване по процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I, публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Първоначалният план бе безплатното саниране да продължи до края на март догодина, а след това собствениците на жилища да покриват 20% от нужните средства. Българските власти обаче са поискали от Европейската комисия удължаване на срока с още 2 месеца, за да могат повече хора да се възползват от безвъзмездната помощ. Така крайният срок за безплатно енергийно обновяване се измества за 31 май 2023 г.
Има и промяна в разпределението на финансовите средства. За всяка община вече е определена максимална стойност на безвъзмездната финансова помощ, която тя може да получи за жилищни сгради на нейна територия.
Правилата са направени с идеята всички общини да бъдат на равни начала, за да няма ощетени и привилегировани. Предвидените 1,4 милиарда лева ще се разпределят равномерно в големите, средните и малките общини. Така се гарантира, че от санирането няма да се възползват само жителите на няколко общини поради активността на местните власти.
Кой може да кандидатства, кой ще е с предимство
За новото саниране ще имат право да кандидатстват всички жилищни сгради, които са построени преди 26 април 1999 г., независимо от вида на строителството. В тях трябва да има поне 4 самостоятелни жилища, които принадлежат на повече от един собственик.
Кандидатстването по новата програма за саниране трябва да започне в края на следващата седмица. Големите блокове ще имат предимство, защото санирането им ще доведе до по-сериозно спестяване на енергия, но по-малките имат възможност да спечелят повече бонус точки, ако всички собственици на жилища се съгласят да участват. Новото саниране започва до 10 дни, но няма да е безплатно
Разходите за изготвяне на техническо обследване, технически паспорт и енергийно обследване ще се възстановяват, без да се изисква да се предоставят документи за одобрените проекти за изпълнение на инвестиции. Край: Отмениха техническите паспорти на жилищата
Проектът на Насоки за кандидатстване и пакет документи към тях са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие, секция “Проекти по НПВУ”, подсекция “Процедури по НПВУ”, раздел “Процедури за обществено обсъждане”. Срокът за коментари и предложения по новите правила за саниране е 2 декември.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
“Безплатното” саниране излиза по 1 млн. лева на блок
Санират жилищата само ако имат технически паспорт

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg