На жените винаги им е по-студено. Ето защо!

Няма как да не сте забелязали, че на представителките на нежния пол винаги им е много по-студено от на мъжете. Но ако си мислите, че това е каприз – грешите!
Дължи се на физиологични причини. Но не е само тялото: изследвания доказват, че студът се отразява и на когнитивните способности на двата пола.
Мъжете и жените не са напълно еднакви във физиологично отношение. Известно е, че дамите усещат студа по-интензивно от господата, защото мъжете имат повече мускулна маса, а телесната топлина се произвежда именно в мускулите.
Основната причина за различията между мъжете и жените са различните полови хормони, от които зависят редица характеристики и функции на организма.
От една страна това може да е свързано с кръвоснабдяването на ръцете, краката и ушите – местата, които са най-чувствителни на студ. От друга страна различните хормони предопределят и други особености – жените например имат повече подкожна мастна тъкан. Тя изолира вътрешните органи, но кожата реагира по-интензивно на външната температура, така че при жените тя е по-хладна от тази на мъжа — обяснява Георг Ертл (интернист, Университетска клиника, Вюрцбург).
Проучване, озаглавено „Битката за термостата, изследва повече от 500 души, решавали сравнително трудни задачи по математика и граматика при различни температури между 16 и 33 градуса. Резултатите могат да се обобщят приблизително така: жените мислят по-добре, когато са на топло.
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg