Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Най-чести причини за висока температура при децата

Високата температура при деца се определя, когато стойностите й са 38 градуса или повече при ректално измерване. При по-високи стойности, състоянието се нарича хиперпирексия. Всяко повишаване на температурата при децата се смята за признак на наличие на заболяване. Термочувствителни неврони, разположени в предния дял на хипоталамуса, контролират телесната температура. Те, заедно с рецепторите за топлина и студ, разположени по кожата и мускулите, реагират на промените в телесната температура. Терморегулацията включва пренасочване на кръвта към различни части на тялото, повишаване или намаляване на потоотделянето и поведенчески промени.
Различни механизми участват в повишаването на телесната температура. Първият механизъм е свързан с външни или вътрешни пирогени, които променят температурния праг в хипоталамуса. Вътрешните пирогени са различни видове цитокини, които са медиатори на възпалението. Различни инфекциозни, злокачествени и възпалителни заболявания могат да бъдат причина за повишена температура поради увеличено производство на пирогени. Като външни пирогени се определят различни болестотворни микроорганизми и вируси, които активират макрофагите и предизвикват производство на вътрешни пирогени.

Причините за висока температура при деца могат да се разделят на четири категории: инфекциозни, възпалителни, неопластични и хетерогенни. Най-честите причини за повишаване на температурата при децата са самоограничаващи се вирусни инфекции като настинка и гастроентерит, както и неусложнени бактериални инфекции като отит, фарингит и синузит.
Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.
Продължителността на повишаването на телесната температура може да даде насоки за възможните причини за състоянието. Вирусните инфекции обикновено предизвикват по-бавно намаляване на високата температура в рамките на една седмица. При бактериални инфекции се наблюдава бързо спадане на температурата след адекватно антибиотично лечение. Въпреки че тази терапия може да премахне бактериалните причинители бързо и ефективно, възпалителният отговор и повишената температура могат да продължат няколко дни след елиминирането на бактериите, особено ако тъканната увреда е разпространена.
Високата температура при децата е индикатор за наличие на заболяване

Клиничната картина при висока температура при деца може да бъде разнообразна и варира от асимптоматични състояния до сериозно влошаване на състоянието на детето. Децата могат да бъдат раздразнителни и изпитват значителна слабост. Други характерни симптоми включват усещане за студ или прекомерно загряване, зачервяване на лицето и треперене. Често се наблюдава бледост на лицето и загуба на апетит.
Причината за повишаване на температурата може да съпътства и други симптоми. Промените в сърдечната честота са наблюдавани често. Повишаването на телесната температура често води до увеличена сърдечна активност, известна като тахикардия. Сърдечната честота се повишава с 10 удара в минута за всяко повишаване от 1 градус Целзий над 2 месеца възраст. Относителна тахикардия, при която увеличението на сърдечната честота не е пропорционално на повишаването на телесната температура, най-често се дължи на неинфекциозни причини или инфекции, при които причина за висока температура е отделянето на бактериален ендотоксин. Тези вещества действат като вътрешни пирогени.
Относителната брадикардия, забавена сърдечна дейност, може да се наблюдава при запазване на нисък пулс въпреки наличието на висока температура. Това състояние е характерно за инфекции като тиф, лептоспироза, бруцелоза и други. Брадикардия при наличие на висока температура може да се дължи и на нарушения в проводните процеси в сърдечната мускулатура. Това е характерно при наличие на сърдечно засегнатост в контекста на ревматизъм, лаймска болест, вирусен миокардит или инфекциозен ендокардит.
В заключение, високата температура при децата е индикатор за наличие на заболяване. Тя може да се дължи на различни причини, включително инфекции, възпаления, неопластични процеси и други. Клиничната картина може да варира, като децата може да изпитват раздразнителност, слабост и други симптоми. Промените в сърдечната честота, като тахикардия или брадикардия, могат също да бъдат наблюдавани при висока температура. Ранното откриване и лечение на основното заболяване са от съществено значение за управлението на високата температура и подобряването на състоянието на детето.

Харесайте ни във Facebook ТУК

The post Най-чести причини за висока температура при децата appeared first on Хубава жена.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: hubavajena.bg