Най-вкусната постна содена питка за Бъдни вечер

Днес ще ви представим една лесна рецепта за постна содена питка, която да си приготвите за Бъдни вечер. Тя става толкова вкусна, че ще искате постоянно да си я правите.
Необходими продукти:
1 кг брашно (може да изберете бяло или пълнозърнесто)
20 г прясна мая
500 мл топла вода
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
100 мл олио
1 с. л. вода
Вижте още: Уникално вкусен тутманик като на баба
Начин на приготвяне:
Първо размийте маята в 200 мл топла вода заедно със захарта и малко брашно. Оставете за 20 минути да втаса на топло, покрито с кърпа.
Пресейте останалото брашно и омесете хубаво еластично тесто, като накрая не забравяйте да прибавите солта и олиото.
Тестото трябва да бъде еластично и меко.
Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
Покрива се и се оставя да втаса за около час, час и половина, за да увеличи обема си два пъти.
Тестото се оформя на питка. Отгоре се намокря с вода и по желание се украсява отгоре с фигури (най-често кръст).
Пече се в предварително загрята фурна на 190 С за 25 минути.
Да ви е сладко!

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg