Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Над 75% от домакинствата имат затруднения да покриват ежедневните си разходи

През третото тримесечие на 2022 г., доходът на домакинствата за 67,3% от хората е останал без промяна спрямо последните 12 месеца, показва последното проучване на Националния статистически институт. Този дял намалява с над 5 процентни пункта (пр. п.) спрямо предходните две тримесечия, но още е значителен, отбелязва НСИ. Огромна част от българите смятат, че заплатата им е ниска
Същевременно делът на хората със затруднения да покриват ежедневните си разходи, остава относително висок – над 75% 75% от българите едва свързват двата края
Увеличение на доходите на техните домакинства са посочили 27,9% от анкетираните, или с 8,7 пр. п. повече спрямо второ тримесечие и с 9,4 пр. п. повече спрямо първото тримесечие на 2022 г., когато ръст на доходите са имали 18,5% от лицата. В разгара на кризата: Всеки пети българин трудно свързва двата края

Главните причини за повишаване на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.
Едновременно с това спад на доходите за последните 12 месеца са отбелязали 4,8% от анкетираните, което е с 2,9 пр. п. по-малко спрямо второто тримесечие и с 3,7 пр. п. по-малко спрямо първото на 2022 г.
Подобно на предходните две тримесечия на 2022 г., и през третото делът на хората със затруднения да покриват ежедневните си разходи, остава висок – над 75%. С известни затруднения са 38,5% от хората, 28,3% от тях определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10,8% – като много трудно.

Спрямо предходните тримесечия, намалява делът на тези, които се справят много трудно, за сметка на ръст при лицата, изпитващихор известни затруднения при покриване на ежедневните си разходи, отчита проучването на НСИ.
Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи през третото тримесечие 18,1% от хората, а едва 4,3% не изпитват никакви затруднения. Делът на хората без затруднения през третото тримесечие нараства с 0,9 пр. п. спрямо второ тримесечие и с 0,7 пр. п. спрямо първото тримесечие на 2022 г. Колко от българите живеят без финансови затруднения?
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Всеки четвърти българин взема под 1000 лева заплата
Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg