Мобилните оператори започнаха да вдигат цените

Мобилните оператори започват да вдигат цените на месечните абонаменти, които плащат клиентите им за използваните услуги. От февруари Vivacom увеличава сумата с 2 лева, става ясно от съобщение на телекома, изпратено до абонатите му.
Причината е инфлацията през 2022 г., като Vivacom цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември – 15.8%. Очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, посочват от компанията.
А1 и Yettel засега не са решили да вдигат таксите. Двете компании ще изчакат да излязат официалните данни за инфлация за 2022 г. и тогава ще решат окончателно за размера на таксите.
Данните трябва да бъдат публикувани от НСИ на 18 януари. Според последните официални данни на годишна база поскъпването в края на ноември е 16,7%.
Защо и с колко ще поскъпват абонаментите?
За увеличаването на цените наскоро предупредиха от Асоциацията за защита на потребителите. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия. По първоначални изчисления месечен абонамент от 20 лв. ще поскъпне с около 3 лв., абонамент 30 лв. с около 5 лв., а такъв от 40 лв. – с над 6 лв.
Според общите условия за работа с клиенти мобилните оператори имат право да актуализират месечните такси за услугите си според нивото на инфлацията.
През миналата година поради тази причина месечните такси бяха вдигнати с 1 лев. Тогава телекомите обясниха повишението с това, че през последните две години инфлацията се вдига, увеличават се и разходите им за поддръжка на мрежите. В същото време цените на услугите не били променяни, но натоварването и броят на услугите се увеличавал.
Първоначално операторите имаха намерение да събират поскъпването за 2020 и 2021 г. и увеличението на таксите да е съобразено с тези показатели. След намеса на тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова и на Комисията за защита на потребителите бе обявено, че увеличението ще е само с инфлацията за 2021 г. Мобилен оператор няма да вдига цените с инфлацията за 2 години
Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Мобилните оператори най-често нарушават правата на потребителите

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg