Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Мика Зайкова разкри какво се случва ако не приемем нов бюджет

Финансистът и бивш народен представител Мика Зайкова заяви, че за България става много лошо ако не бъде приет нов бюджет най-късно до 10 юни.
Според нея, след този срок вече е твърде късно и ще има сериозни последствия за държавата.
Цитирана от Агенция „Фокус“, Зайкова каза: „Фискалната биография на България тръгва надолу. Закъсахме го. Ако на 10 юни няма бюджет за 2023 г., просто нека да не бъда груба, но мандалото пада. Ние отиваме на нулево салдо и не можем да похарчим нито една стотинка повече.“
Тя добави: „Не виждам как ще успеят, а ние имаме едни срокове, които не можем да пропуснем. Бюджетът за 2022 г. беше удължен, само че съгласно фискалния закон, той може да бъде удължен за три месеца. А тъй като трите месеца минаха отдавна, излезе един нов т.нар. удължен закон за бюджета, който обаче приключва на 10 юни.“
И продължи: „На всичкото отгоре, за да можем въобще да харчим, трябва да видим във фискалния резерв. Там обаче има реално само 200 милиона, 200 милиона. С тия 200 милиона какво да платим по-напред – пенсиите ли месец юни, които са над 3,8 милиарда?
И от тях, ние от фискалния резерв, тъй като близо 50 и малко над 50% взимаме от нашия бюджет, от хляба на младите хора ние, пенсионерите – казвам ние, защото и аз съм пенсионерка. Ние взимаме около 1,4-1,45 милиарда, за да може. А не забравяйте, че предстои увеличение на пенсиите с 12%. Което означава още.
На всичкото отгоре, някои мои колеги, в стремежа си да влезем по-бързо в еврозоната, искат да свалят дефицита 3%. Свалянето на дефицита с 3%, без да се пипат никакви данъци, защото по време на криза, а ние сме в невероятна криза – политическа, икономическа, финансова, социална, ама каквато си щете – по време на криза не се пипат данъци. Това е абсолютен закон. Иначе нещата се влошават“.
The post Мика Зайкова разкри какво се случва ако не приемем нов бюджет appeared first on ploshtada.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: ploshtada.com