Между таланта и трудолюбието: Мартин Проданов, който покори 40-годишен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Да подобриш 40-годишен национален рекорд в леката атлетика – направи го Мартин Проданов, който през тази година успя да запише резултат от 3:39.34 минути на 1500 метра, за да покори „брадясалия“ рекорд на легендарния Евгени Игнатов от 1982-ра. За Мартин обаче поставеният рекорд не е толкова важен, тъй като това е само стъпка към най-големите му мечти.
Израснал в семейство на спортисти, Мартин Проданов е „обречен“ да спортува. Насочва се към леката атлетика, макар неговата майка да е единственият зимен олимпийски шампион на България – Екатерина Дафовска. Фокусът на Мартин върху средните бягания обаче не е случаен – неговият баща и неговият дядо са бивши състезатели на 800 и 1500 метра и имат солидни резултати на местно ниво.

Като повечето деца Мартин се запалва по футбола, но по-късно вижда развитието си в бягането. Всичко за него започва с любителски спорт – петкилометрови бягания на гребния канал в Пловдив, както и планински преходи и кросове. Едно от първите му състезания е от Калофер до връх Ботев – 19 километра с над 1600 метра положителна денивелация. А резултатът е впечатляващ – четвърто място.
Когато е в 11-ти клас, Проданов започва да тренира лека атлетика под ръководството на Йорданка Аризанова. След месец-два тренировки участва и на първия си национален шампионат по лека атлетика, при това с контузия. Въпреки малкото тренировки и травмата Проданов финишира на 800 метра за впечатляващо време от 2:04 минути – резултат, който показва, че разполага с огромен потенциал.
В интервю пред SportLive Мартин Проданов говори за това до каква степен генетичният фактор е оказал роля за бързото му и успешно развитие в леката атлетика. Неговите силни резултати не закъсняват и той се сдобива със спортна стипендия за образование в колеж в щата Мисури, САЩ. Как стига до Америка и с какво се различава животът отвъд Океана – отговорите дава Мартин в пленителен разговор за нашата медия.

Мартин Проданов разкрива и „тайната“ на неговите успехи – тренировките. Каква е системата на бягане в САЩ, какво се е променило в структурата на неговите тренировки, колко често посещава фитнес, кои са любимите му интервални тренировки, как възстановява след бягане и какво променя в подготовката си преди състезание? 
Въпросите към Мартин не спират дотук: 800 или 1500 метра е по-любимата му дистанция? Гледа ли към по-дългите дистанции в леката атлетика и рекордите на Евгени Игнатов на 3000, 5000 и 10 000 метра? Смята ли да се завърне в България, след като приключи с обучението си в САЩ? И най-важното – към какво се стреми в спорта и в живота?
Гледайте интервюто на Мартин Проданов пред SportLive във видеото:

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg