"Мачът на срама": Гнусната уговорка между Германия и Австрия от Световното по футбол

Двубой, останал в историята като „Срамът от Хихон“ или „Мачът на срама“ ни връща доста години назад във времето до Световното първенство по футбол в Испания през 1982г. По това време срещите все още се играят без особен план в провеждането им и няма предварителни програми особено в груповата фаза. 
Как се стига до „договорката“?
Западна Германия и Австрия са в една група, заедно с отборите на Алжир и Чили. „Пустинните лисици“ хвърлят най-голямата бомба, побеждавайки „Бундестима“ с 2:1. Резултатът от тази среща е наречен „най-голямата изненада в световния футбол“ от 16 години насам, тъй като на Мондиала в Англия през 1966г. Северна Корея печели срещу Италия.

След това Германия побеждава Чили, Алжир също побеждава Чили, а Австрия побеждава и Чили и Алжир. Така в последния мач от груповата фаза немците трябва да се изправят срещу Австрия със само две точки в актива си. Само победа би ги пратила напред, но пък ако австрийците загубят с повече от 3 гола разлика, те отпадат от турнира.
Всичко е преценено до най-малкия детайл
В резултат на това двата тима изиграват най-срамния двубой в историята на световните първенства. Очеизвадната договорка между немци и австрийци става явна още в началото на мача, след като Хорст Хрубеш бележи за 1:0 за „Маншафта“, а австрийците не му противодействат особено. Оттук до края на мача двата отбора ритат „за здраве“ и в другарска атмосфера, предимно в центъра на терена. Единствено Волфганг Дремлер и Валтер Шахнер се стараят малко повече от останалите, а последният дори получава жълт картон.

Публиката на стадион „Ел Молиньон“ полудява от яд. На трибуните е и националният отбор на Алжир, съпровождан от многохилядна група свои привърженици. Запалянковците от Африка вадят от джобовете си банкноти испански песети, и започват да ги хвърлят към игрището. Самите испанци, присъстващи на мача, реагират още по-гневно. Те вадят бели кърпички и започват да ги размахват като протест срещу цирка на терена. Скандират „Fuera!“, което означава „Вън!“ и за двата отбора. Полицията на „Ел Молиньон“ едва удържа неколцина алжирски запалянковци, опитали в знак на протест да нахлуят на терена и да прекратят очевидния маскарад.
В крайна сметка и двата тима се класират напред за сметка на Алжир, който подава оплакване до ФИФА, но то е игнорирано, след като футболната централа твърди, че „И двата отбора имаха право да играят в името на сигурността си.“
Последствията за футбола и промяната на правилата 
След отговора си към протестите на „пустинните лисици“, ФИФА все пак прибягва до промяна на правилата още в следващия етап на същия Мондиал. Последните мачове от груповата фаза на световните първенства започват да се провеждат по едно и също време, за да няма друг „Мач на срама“. УЕФА също възприема този принцип, и го прилага още на Европейското първенство през 1984 година.
Западна Германия стига чак до финала, където губи от Италия с 1:3, докато Австрия отпада още в следващия кръг на Мондиал 1982 година.

Истината излиза наяве около четвърт век по-късно.
През 2007 г. германският национал Ханс-Петер Бригел признава публично, е мачът е бил договорен, и поднася извиненията си на Алжир. Австриецът Шахнер добавя по същото време, че е имало съглашение, сключено тихомълком още преди мача, а на полувремето двата тима са се разбрали, че повече голове няма да има. Съотборникът му Бернд Краус добавя, че при резултат 1:0 сметките са излизали чудесно и никой не е имал интерес това да се промени.
По-умерен в разкритията си е шефът на немската защита Карл-Хайнц Фьорстер, той говори за „пакт за мир“. Германският капитан Румениге и до днес отрича да е имало договорка, докато Манфред Калц казва: „Всичко беше пълна комедия“.
Най-честен е вратарят Тони Шумахер, той признава, че двата отбора са се разбрали преди мача как да завършат. “ Трябва да се извиним на алжирския селекционер Махиедин Халеф и на целия им народ“, казва великият вратар.
Още интересни моменти от историята на световните първенства четете в Sportlive.bg! 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg