Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Масло от черен оман помага при болки и артрит

Билката черен оман е известна още като мазен корен, зарасличе, див тютюн и др. Като лечебно растение е позната в традиционната медицина от векове. Принадлежи към семейство Boraginaceae и произхожда от Европа, като най-често расте в канавки, речни брегове и други влажни и затревени места. Днес намира широко приложение като лечебен агент в народната медицина и билкологията.

На какво черен оман дължи полезните си свойства
С лечебна цел се използват обикновено корените на черния оман, на чийто цвят дължи и наименованието си. Те съдържат много танини, богати са на алантоин, скорбяла, смоли, дъбилни вещества, фенолни киселини, кумарин, розмаринова киселина и др. В тях се откриват и следи от пиролизидинови алкалоиди.
Танините в билката – от 4 до 6,5% стимулират растежа на нови фибробласти. От своя страна алантоинът – от 0,2 до 0,8%  насърчава клетъчното делене.
Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.
Литоспермовата киселина, изолирана от корените, оказва хипогликемично действие, което е основателна причина да се приеме, че растението е перспективно за получаването на антихипертензивни средства. Само 8 от виреещите 31 семейства растения в нашата страна показват хипотензивна активност, като черният оман е едно от тях.
Поради изменчивия характер на пиролизидните алкалоиди, приготвените препарати от корените на черен оман се считат за токсични и не се препоръчват за вътрешна употреба. Макар че чаят е бил използван традиционно, рискът от натравяне е значителен.
Затова най-често черният оман намира приложение под формата на крем, мехлем, масло или тинктура. Обикновено се съчетава с други билки, но самостоятелната му употреба е предпочитана.
Растението черен оман крие множество ползи за здравето
Какви са здравословните ползи на маслото от черен оман
Голяма част от полезните свойства на черния оман се получават благодарение на алантоина, който има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Маслото, извлечено от стъблото и корена на билката, се втрива лесно и попива добре в кожата. Прилага се чрез налагане на компреси за подпомагане на състояния като:

болки в ставите и мускулите
артрит, ревматизъм и остеопороза
навяхване, скъсани сухожилия, подуването при фрактури 
за облекчаване на умората и отичането на крайниците

При проблеми в опорно-двигателния апарат приложението му може да е директно върху кожата или да се направи лапа.
Има доказателства за благоприятното действие на билката и при:

обриви, екземи, атопичен дерматит, акне и др. кожни болести
кожни инфекции, рани, кървящи хемороиди

Особености при приложението
Когато става въпрос за лечение на дълбоки рани, трябва да внимавате с приложението на билката. Маслото бързо заздравява кожата и има риск новата тъкан да покрие още недоизлекуваната рана и да се получи абсцес.
Ако се прави лапа с черен оман, при наличие на инфекция директното приложение не е за препоръчване. В този случай е добре да разредите маслото, за да не си причините по-сериозни кожни проблеми.
Лапата може да се направи, като се смелят корени на прах и се добави малко вода, за да се получи паста. Така може да я използвате при трудно заздравяващи рани или кървящи хемороиди.
За увреждания на костите и мускулите се използват най-често кремове, а при контузии и ожулвания – мехлеми.
Върху акне може да се приложи неразредена тинктура, а при травматични увреждания, натъртвания или възпаления на палците на краката – маслена настойка, т.нар. „горещ метод”.
Сред клинично доказаните полезни действия на черния оман са още при конюнктивит, пептична язва, парадонтоза, дискова херния и кашлица.
За какво да внимаваме при употребата му
Приложена в малки количества, билката черен оман не е опасна. Поради съдържащите се в него токсични пиролизидни алкалоиди обаче трябва много да се внимава при пероралната му употреба, защото те могат да увредят сериозно черния или белия дроб и да доведат до раково заболяване.
Поставянето му в голямо количество директно върху кожата или при незараснала рана, може да доведе до бързото усвояване от организма.
Маслото от черен оман трябва да бъде избягвано за употреба от малките деца и възрастните хора, бременните жени и кърмачките.
За вътрешна употреба под формата на чай от черен оман трябва да се използва за кратко и при строг контрол, за да не се получи токсичен ефект.
Материалът Масло от черен оман помага при болки и артрит е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com