Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Масло от черен кимион – защо да го консумираме?

Използвано в традиционната медицина над 2000 години, маслото от черен кимион е известно с изключителните си терапевтични ползи. Извличането му става от семената на растението от сем. Лютикови Nigella Sativa, разпространено най-вече в Югозападна Азия, но и в някои райони на Северна Африка.
Както семената, така и маслото от Nigella, са наричани още „черно семе”, „полска челебитка” и „фараоново масло”, последното заради широката употреба в Египет.
Черният кимион няма общо с подправката, използвана в кулинарията. Заради полезните си свойства да облекчава различни синдроми и заболявания растението е широко използвано в различни култури. Сред ценните вещества в съдържанието му са калий, ниацин, различни протеини, фолиева киселина и много мастни киселини, цинк и др.
Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.
Благодарение на активните си над 100 компонента, маслото от черен кимион оказва изключително полезен ефект за човешкото здраве. Лекарите, които практикуват и природолечение, постигат успехи при комбинирането му с конвенционално лечение.
Маслото от Nigella Sativa е сред тези природни средства, които притежават многократно доказвани в практиката лечебни ползи. Приложението му може да бъде локално върху косата или кожата, а като добавка се приема или в капсулна, или в течна форма.

Сред многобройните ползи за организма от маслото са следните:
Превенция на рак
Високото съдържание на антиоксиданти в черния кимион предпазва от свободните радикали структурите на клетката. Особено мощно е противовъзпалителното действие на антиоксиданта тимохинон, предпазващ от рак. Според различни изследвания маслото е полезно при лечението на рак на белия дроб, мозъка и дебелото черво. Комбинирано с химиотерапията, води до по-ниска токсичност за организма и допринася за по-ефективно лечение.
Диабет
Ако при диабетиците кръвната захар задържи високи нивата си, се повишава рискът от усложнения като инсулт, заболявания на бъбреците и очите. Характерно за маслото от черен кимион е, че може да насърчи частичната регенерация на бета-клетките на панкреаса, да увеличи серумния инсулин, а да намали високата серумна глюкоза.
Едно от проучванията, проведено с 99 души с диабет тип 2, установява, че с прием от 1,5-3 мл масло на ден за 20 дни може да се постигне балансиране на кръвната захар.
Подобрява храносмилането
Един от доказаните полезни ефекти от приема на черния кимион е, че оказва газогонно действие. По този начин може да помогне да се намалят спазмите, а подутият стомах да се облекчи. При синдром на дебелото черво също е много ефикасен.
Прочетете още: Офика – характеристики и ползи за здравето
Подпомага отслабването
Макар че точният механизъм на действие не е изяснен напълно, много изследвания показват колко полезно е маслото от черен кимион за отслабване. Известно е, че може да подпомогне намаляването на индекса на телесна маса при страдащи от излишни килограми, при хора с метаболитен синдром или с диабет тип 2. Това действие се дължи се на неговата способност да потиска апетита и да ускорява усвояването на глюкозата.

Против косопад
Използвано локално върху скалпа, маслото от черен кимион се отразява благотворно при кожни заболявания и инфекции, борба с въшки и др. паразити. То оказва укрепващо въздействие върху фоликулите на косъма, като премахва пърхота, прекаленото омазняване и успокоява кожата на скалпа. Със своите над 100 лечебни вещества подхранва дълбоко косъма, заздравява и спира загубата на коса. Допълнително оказва и хидратиращ ефект.
Свеж тен
Ако се използва продължително време върху кожата, маслото помага за избледняване на пигментните петна. Може да намали омазняването на кожата и да попречи по този начин на запушване на порите. Витамините, минералите и мастните киселини в съдържанието му регенерират кожата, тонизират я и я хидратират в дълбочина. Тя става по-еластична и защитена от свободните радикали, а съответно по-свежа и с по-добър тонус.
Борба с бактериите
Някои от съединенията в черния кимион притежават антибактериални свойства. Това прави маслото от семената на Nigella особено полезно за борба с различни бактерии, причиняващи инфекции на ушите или кожата, бронхит и др. Ефективно е също срещу бактерии като ешерихия коли, стафилококи, салмонела, листерия и др.
Прочетете още: Лечебна ружа – за какво може да помогне?
За здрава имунна система
Биологично активните вещества в маслото, включително и витамин С, засилват защитните сили на организма и го правят устойчив на заболявания. Мощните антиоксиданти и всички полезни съставки подсилват имунната система, но и я балансират, като не създават реакция, насочена срещу здрави тъкани в организма.
Против астма
Благодарение на тимохинона в маслото, може да се намали възпалението на лигавицата на дихателните пътища, което затруднява дишането при астма. Мускулите се отпускат и дишането става по-леко. Проучване показва, че при прием на 500 мг масло под формата на капсули два пъти на ден след около четири седмици се подобрява контролът на астмата.
Полезните ефекти от приема на масло от черен кимион са стотици. Много потвърдени научни факти категорично доказват, че са много малко здравословните проблеми, върху които не може да повлияе. Допълнително негово предимство е това, че не води до някакви странични ефекти. Уморени от лекарства, съвременните хора се насочват все повече към природното богатство, част от което е и познатият с оздравителното си влияние върху организма черен кимион.
Материалът Масло от черен кимион – защо да го консумираме? е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com