Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Луксът идва с цена. Ето колко пари хвърлят богатите по имоти по света и у нас

В края на миналата година емблематичният нюйоркски дизайнер Том Форд продаде своята модна марка на „Есте Лаудер“ срещу впечатляващата сума от 2,8 милиарда долара. Според условията на продажбата той остава в компанията до края на годината. След такава сделка не е чудно, че милиардерът купува имение в Палм Бийч за 51 млн. долара. Снимки от въздуха показват че имението разполага с обширен открит басейн, буйна растителност и покриви, отрупани със соларни панели. Имотът е бил собственост на Роб Хейвърт – инвестиционен посредник за технологични компании във финансовия сектор. През 2021 г. Хейвърт купува имота за 35,75 млн. долара, така че печалбата му от сделката е повече от добра, особено като се имат предвид опасенията, че страховете от бъдеща рецесия вече забавят пазара на най-скъпите имоти по света. 
Потенциална имотна сделка в Холивуд също е в центъра на вниманието на брокерите на луксозни имоти напоследък. Влиятелната двойка в бизнеса с недвижими имоти Брандън и Райни Уилямс е обявила за продажба на цена от 38 милиона долара своята инспирирана от филмите за Джеймс Бонд spec house на Холивудските хълмове. Сделките със скъпи луксозни имоти не са нещо необичайно за семейство Уилямс. В конкретния случай обаче те за първи път рискуват с т.нар. spec house, в чието изграждане са инвестирали собствени средства. 
Какво е spec house (спекулативна къща)?
В буквален превод, това означава спекулативна къща, която инвеститорът строи по собствени критерии, без да познава бъдещите собственици, но преценявайки точно какво би се харесало на определена целева група. Такава практика вече има и у нас.
Някои архитекти се вдъхновяват от емблематични стари сгради – произведения на архитектурното майсторство и се наемат да направят техни подобия. Такъв е случаят с т.нар. къща над водопада (Fallingwater) или още Резиденцията Кауфман – извънградска къща построена през в 1936 – 1939 г. по проект на американския архитект Франк Лойд Райт в югозападната част на Пенсилвания, близо до Питсбърг. Построена е в живописна местност, наречена „Мечия ручей“ и прилежащият водопад е част от конструкцията й. В момента нейно копие, построено близо до Сан Франциско за 9,5 млн. долара, се продава за почти 25 милиона.
Луксозните имоти в България
На този фон цените на българските луксозни имоти са повече от приемливи, доколкото това може да се каже за къщи ,които струват милиони.
Така например обширен имот от близо 1000 кв.м жилищна площ в Драгалевци, оборудван с джакузи, басейн, сауна и фитнес, се предлага за 3,2 млн. евро. Малко по-малък луксозен имот в Симеоново (600 кв.м), който още е в строеж и се състои от 4 стаи, 3 спални и 3 бани – всички на едно ниво, плюс гараж за 4 автомобила, се предлага за 2,250 млн. евро.
За доста под 1 млн. евро желаещите могат да се сдобият с къща в община „Витоша“, в затворен комплекс, ако се включат още на ниво идеен проект. Стандартът на тези къщи е около 500 кв.м., като имат 4-5 спални, а цената на квадрат на това начално ниво е около 1200 евро. В готов вариант същите къщи се продават по 3000 евро на квадрат и излизат около 1,6 млн. евро.
Луксозните имоти в България се използват както за живеене, така и за инвестиция, като е приток на сериозен доход за много известни българи.
Къде пазаруват луксозни имоти българите
Интересна подробност е, че българските брокери вече предлагат луксозни имоти и в чужбина, в това число и в турски курорти на Средиземно море. Такъв е случаят с курорта Калкан в Южна Турция, където обширна къща на три нива с 6 стаи и 5 спални, билярд, тенис на маса, фитнес и – разбира се – изглед към морето, се предлага за малко под 1 млн. евро.
Все повече нашенци се интересуват и от луксозни имоти в Дубай, където според брокери се намират обекти на цените на родния луксозен пазар – около 2500 – 3000 евро на квадрат. 
Традиционно активен за българите остава и пазарът на луксозни имоти в Гърция. Там може да се намери обширна къща с голям двор от няколко декара и 4-5 спални, на 1-2 км от морето, за скромните 700 000 евро.
The post Луксът идва с цена. Ето колко пари хвърлят богатите по имоти по света и у нас appeared first on ploshtada.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: ploshtada.com