Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Лечебна ружа – за какво може да помогне?

Лечебна ружа, с гръцкото име Althea officinalis – в превод „официален лечител”, е билка, позната на древните хора още преди 2500 години. Правели лечебни тинктури и чайове от всичките й части, в Сирия служела за храна на бедните прослойки, а в Древен Рим била обичан зеленчук, като се ядели предимно корените.
Други имена, с които е позната билката, са Бяла ружа, Бял слез, Волско око, Алтея, Пъртенка и др. Растението е многогодишно и вирее на Балканския полуостров, в Средна Европа, Мала Азия, Средиземноморието и Крим. В България може да се срещне на влажни и мочурливи крайречни места. Има едри месести листа и бледорозови цветове, които след юли-август дават плоски дисковидни плодчета.
Благодарение на богатия си химичен състав, лечебната ружа може да бъде използвана за облекчаване на различни заболявания и състояния, като за това служат най-вече корените и листата.
Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.
Корените са наситени с много слузни вещества като галактуронова киселина, пентози и хексози; минерални вещества, аспаргин, пектин, бетаин и др., а листата съдържат освен витамин С, пигмента малвидин и етерично масло.
С медицински цели лечебната ружа може да бъде прилагана във вид на инфузия, чай, съставка на сиропи и таблетки за смучене, капсули, мехлеми и др. Поради известното си противовъзпалително и антибактериално действие лечебната ружа намира широко приложение.

Против респираторни заболявания
Заради своето силно изразено противовъзпалително действие ружата се използва при ларингити, трахеобронхити и др. като инфузия. Външно се прилага против възпалено гърло, а дразнеща кашлица могат да успокоят таблетки за смучене и сиропи. Препоръчва се и при астма, задух и пресипнал глас.
Лечебна ружа за здравето на устната кухина
Чаят от лечебна ружа може да предотврати изсушаването на устната лигавица. Гаргара с отвара от билката може да помогне при гингвинит, парадонтоза и други възпаления на венците.
Благоприятно действие върху стомашно-чревната система
В народната медицина с корени от ружа се лекуват остри възпаления на стомашно-чревния тракт. Може успешно да се прилага при язви и колити, киселини и нарушен метаболизъм, неправилна перисталтика на червата, болест на Крон и др. За избягване на перфорация на язва на стомаха много лекари препоръчват превантивно да се пие чай от лечебна ружа.
При бъбречни заболявания
Едно от лечебните свойства на ружата е да намали болката в бъбреците и да помогне за изхвърлянето на налични камъни в тях. Понеже има диуретичен ефект, тя оказва помощ на тялото да изхвърли излишните течности и така да бъдат прочистени бъбреците и пикочния мехур. Редица изследвания потвърждават, че билката поддържа здрава пикочо-половата система, тъй като има антибактериално действие, подпомага лечението на бактериалните инфекции и улеснява болезненото уриниране.

Лечебна ружа против кожни възпаления
Коренът от лечебна ружа помага при различни кожни възпаления като екзема, циреи, псориазис, дерматит и др. Мехлем от корените се препоръчва при суха и напукана кожа на ръцете и при изгаряния, включително и слънчеви. Пресните смачкани цветове може да успокоят зачервена и сърбяща кожа и да помогнат при ужилвания от насекоми. Благотворното действие върху кожата оказват слузните вещества, които подпомагат възстановяването на кожната мембрана.
Прочетете още: Масло от черен оман помага при болки и артрит
За здрава сърдечно-съдова система
Ружата притежава и антиоксидантни свойства, които защитават организма от свободните радикали, а сърдечно-съдовата система се укрепва. При използване на екстракт от цветове на лечебна ружа може да бъде подобрено състоянието при липемия, при което се повишава съдържанието на масти в кръвта. Предотвратяват се и възпаленията и слепването на тромбоцитите. Увеличава се и HDL – добрият холестерол. При хора, приемали на всеки кг телесно тегло по 50 мг екстракт, се отчита повишаване на серумния HDL холестерол без наличие на странични ефекти.
За регулиране на кръвната захар
Изследванията показват, че лечебна ружа е с потенциал да понижи кръвната захар, регулирайки процеса на освобождаване на глюкоза и инсулин. По този начин рискът да се развие диабет се намалява значително, особено при хора, предразположени към него.
Лечебна ружа за по-бързо заздравяване на рани
Поради силните си антибактериални свойства, ружата е много ефективна при заздравяване на рани. Екстрактът елиминира грам-положителните бактерии, причиняващи повече от половината от инфекциите, в това число и бактериите, резистентни на антибиотици. Счита се, че ружата може да насърчи оздравителния процес и да намали възпалението.
Екстракт от лечебна ружа може да се използва и за заздравяване на косата. Косъмът става по-дебел и косата се разресва лесно.
Прочетете още: Млечен бодил – растението, което детоксикира и оздравява
Въпреки че ружата е безопасно растение, едновременно красиво цвете и лечебна билка, преди да я приемате под формата на чай, екстракт, капсули и др., се посъветвайте с лекар. Не се препоръчва растението да се използва от бременни и кърмачки, от диабетици или хора с планирани операции през предстоящите 14 дни. Но най-професионалният съвет може да получите от лекар или фармацевт.
Материалът Лечебна ружа – за какво може да помогне? е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com