Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Лазаровден: Традиции, обичаи и трапеза

Лазаровден е един от най-цветните и красиви празници през пролетта. Всеки път се отбелязва на различна дата, като тази година празникът се пада в събота, 8 април. И макар църковният календар да променя датата всяка година, традициите, обичаите и ястията, които слагаме на трапезата, остават. А ето и какви са те.
На Лазаровден традиционно се изпълнява обичаят лазаруване. Прието е в навечерието на Лазаровден жените от семейството да ходят на гробовете на близки и роднини и да раздават за душите им. По-голямата част от момичетата пеят, а останалите танцуват, защото Лазаровден е празник на песента и танца.
Вижте още: 5 традиционни ястия за Цветница

Според народните вярвания стопанката на къщата трябва да дари всяко едно момиче със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Счита се, че всяка една къща, която е посетена от лазарки, е благословена и обитателите ѝ ще бъдат много щастливи.
От край време на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които служат за украсяване на вратите на следващия ден – Цветница.
Съществуват няколко храни, които задължително се сервират на трапезите на Лазаровден. Това са пита, мед и варени яйца. Прието е на Лазаровден да се готвят ястия с коприва, лапад и други зелени храни, защото те се свързват с пролетта. На трапезите се поднася и баница със спанак. Питите се оформят във вид на кукли. Не е желателно да се ползва мая, защото тя е забранена по време на великденските пости.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg