Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

„Къщата с ягодите“ – милионерският дом в София, тънещ в разруха

Фотографът Дани Димов излезе с интересен пост в социалната мрежа. Негово вдъхновение бе старинната къща на ул. „Сан Стефано“ 6 в София, която софиянци и гостите на столицата познават като „Къщата с ягодите“. Тя е изключително красива, но за съжаление – тъне в забрава и разруха.
Специалисти обаче смятат, че великолепната постройка може да бъде реставрирана, стига да има желание за това.
Ето какво написа Дани Димов във Фейсбук:
„Къщата е построена между 1927 и 1930 г. в стил сецесион за семейството на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Архитект е Георги Кунев. След Деветосептемврийския преврат къщата е национализирана и отстъпена от новата власт първоначално за нуждите на румънското посолство, а впоследствие е превърната в средище на съветски активисти. Според едни източници, преди 1989 г. сградата е служела за търговско представителство на СССР, а след това и като седалище на „Агенция печата и новостей“ (АПН), докато други твърдят, че в нея са се помещавали различни канцеларии на съветски представителства под общото наименование „Обединен профкомитет на гражданите на СССР, работещи в НР България.
В началото на 1990-те години къщата е реституирана на наследник на Димитър Иванов, който скоро след това я продава.В къщата е сниман филма „Опашката на дявола“ от 2001 г., чието действие се развива изцяло вътре или около старинната къща.
Източната, южната и северната фасади се отличават с богати и балансирани архитектурно-художествени композиции. До централния вход на къщата се достига по три масивни каменни стъпала. Окръглената веранда е с изящни орнаментирани колони, а многоъгълната странична фасада е със закрит балкон, който завършва с кула. Освен с трите характерни тераси, къщата разполага и с три входа, един от които със специална широка порта за карети. Във вътрешното пространство на дома са разположени пет спални, салони за приеми, подиум за музиканти, просторен кабинет, стаи за прислугата и подземна изба. Интериорът включва врати с кристални стъкла, дървена ламперия, камина от червен мрамор и изящни барелефи.“

Вижте и любопитен филм по темата:

The post „Къщата с ягодите“ – милионерският дом в София, тънещ в разруха appeared first on ploshtada.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: ploshtada.com