Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Кристин Лагард: ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите и през юли

Европейската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти и през юли, за да се бори с инфлацията в еврозоната. Това заяви нейният президент Кристин Лагард на форума за централно банкиране в Синтра, Португалия, предаде Франс прес, цитирани от БТА.
„Работата ни не приключена. Ако не видим значителна промяна на перспективите, ще продължим да повишаваме лихвите и през юли. В близко бъдеще е малко вероятно централната банка да може да каже със сигурност, че лихвите са достигнали своя връх“, заяви тя.
През юни ЕЦБ повиши основните си лихви за 8-и пореден път в рамките на година и докара референтния процент за депозитите до 3,5%.

Лагард определи като „много вероятна“ перспективата за повишаване на лихвите и през юли, когато е следващото заседание на банката. Тя предупреди да не се очаква „твърде бързо обръщане на паричната политика“, преди да се e стигнало до „по-устойчив инфлационен процес“ в еврозоната.
Инфлацията в еврозоната през май спадна до 6,1% на годишна база, доста под рекорда от 10,6%, отчетен през октомври, но и далеч от целта от 2%, заложена от централната банка.
Последните прогнози на банката, публикувани през юни, очакват инфлацията в еврозоната да бъде 5,4% през тази година и да спадне до 2,2% през 2025 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ЕЦБ повиши лихвите за осми пореден път
Председателят на ЕЦБ с мрачна прогноза за основната лихва

Кристалина Георгиева каза трябва ли ЕЦБ да продължи да повишава лихвите

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg