Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

"Концерт на възглавници" се завръща с благотворително издание

Първият след тригодишно прекъсване “Концерт на възглавници” ще се проведе с благотворителна цел на 18 декември в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.
Каузата на концерта тази година е да бъдат събрани средства за създаване на детска библиотека в село Ясен, Плевенско.
“В събитието се включват напълно безвъзмездно редица организации и международни солисти от световна величина. Изключителен музикален ансамбъл ще изпълни прочутата сюита “Карнавал на животните“ от Камий Сен-Санс, а всички най-малки и вече пораснали почитатели на музикалното изкуство са поканени да посетят празничното събитие, маскирани като любимите си животни, разказват организаторите от фондацията “Модо България”.
МУЗИКАНТИТЕ
Солист в музикалната програма е пианистът Симон Тръпчески, концертирал с над сто оркестъра на четири континента, сред които такива от ранга на Лондонския симфоничен оркестър и Нюйоркската филхармония. Негов партньор на втория роял ще бъде една от създателите на “Концерти на възглавници” – Венета Нейнска.
“Изключителна чест и гордост за проекта е участието на главния диригент на симфоничния оркестър на БНР маестро Марк Кадин”, допълват организаторите. Концертмайстор ще бъде виртуозният цигулар Стоимен Пеев. Ще се включат още цигуларят Евгени Николов, който е част от “Софийски солисти”, виолистката Евгения Бааджиева-Димова – помощник-водач в симфоничния оркестър на БНР, виолончелистката Кристиана Алипиева – концертмайстор в оркестъра на “Класик ФМ” и турският контрабасист Алп Туна Куртоглу.
Флейтовата партия ще изпълни Гергана Иванова, помощник-водач в Софийската филхармония. “Карнавал на животните” ще бъде изпълнен още от първия кларинетист на оркестъра на Софийската опера Явор Добрев, както и Борис Будинов, който е тимпанист и помощник-водач в оркестъра на БНР, и част от Будапещенския фестивален оркестър, носител на наградата за “Оркестър на годината” (2022) на списание “Грамофон”.

МУЗИКАТА
Френският композитор и пианист Камий Сен-Санс е продуктивен и деен музикант от XIX век.
Неговата сюита “Карнавал на животните” има четиринадесет части – за две пиана, струнен квинтет, флейта, кларинет и ксилофон, създадена през 1886 година като подарък и своеобразна шега към най-близките приятели на композитора. Той я създава за няколко дни като хумористично произведение и оригинален музикален пъзел от стари френски мотиви и композиторски решения на автора.
Различните герои са животни – лъвове, костенурки, слонове, кокошки, кенгура, а сред по-необичайните са и двама пианисти. По изрично желание на композитора музикалната фантазия започва да се изпълнява след края на живота му, като шеговитата творба става едно от неговите най-успешни и популярни произведения.
КАУЗАТА
Каузата за създаване на детска библиотека в с. Ясен, Плевенско, е инициирана от Мариела Цекова, известна с проекта “Светулка” за реконструиране на детски отделения в различни български болници, както и с огромния си принос във фондацията “За доброто”, които подкрепят украинските бежанци в България. Дядото и бабата на Мариела, Георги и Ненка Стефанови, са превърнали училището в с. Ясен в своя лична мисия и са преподавали в него цял живот. Днес там живеят 51 деца, които нямат своя библиотека, въпреки редица опити да бъде създадена такава. Мариела вече е стартирала успешно проекта за детска библиотека.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg