Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Кой празнува имен ден днес, 6 декември 2022 година

На 6 декември отбелязваме деня на св. Никола (свети Николай Мирликийски Чудотворец).
Св. Николай Мирликийски е сред най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.
Според една от легендите, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.
Свети Никола събира в себе си чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Вярва се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 г. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.
В Западна Европа също честват деня на св. Никола. Освен в италианския град Бари, където заедно го честват православни и католици, в Холандия и Белгия този ден е много важен за децата. В нощта на 5-ти срещу 6-ти декември те оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони празненствата за свети Никола постепенно се трансформират в Коледа.
6 декември се смята и за ден на банкерите и търговците.
Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.
Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.
На Никулден празнуват над 200 000 именници, от които 2/3 са мъже.
На 6 декември имен ден празнуват всички, които носят името Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко и производните им.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Кой празнува имен ден днес, 5 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 4 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 30 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 26 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 25 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 24 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 23 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 16 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 14 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 11 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2022 година

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg