Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Кой празнува имен ден днес, 23 ноември 2022 година

Православната църква чества днес Свети благоверен княз Александър Невски. Роден е през 1220 г. и е живял по време на татарското владичество в руските земи. Той бил княз на Новгородската област, управлявал е 10 години и е направил много добри дела за вярата и народа си. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил надеждите си за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева, където новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен Невски.
По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но светият княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Той управлявал 10 години и направил много добри дела за вярата и народа си. Починал е на 14 ноември 1263 г. на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира „Рождество Богородично“, близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса.

При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра. На 18 октомври 1998 г. частица от мощите на светеца е пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където се съхранява и днес.
Името означава „закрилник на мъжете“, а носещите го могат да празнуват два именни дни, тъй като Православната църква почита на 30 август паметта на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.
На 23 ноември се почита паметта на Свети благоверни княз Александър Невски. Празник има и храм-паметника „Св. Александър Невски“.
Имен ден празнуват Александър Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Кой празнува имен ден днес, 16 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 14 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 11 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 1 ноември 2022
Кой празнува имен ден днес, 30 октомври 2022
Кой празнува имен ден днес, 28 октомври 2022
Кой празнува имен ден днес, 26 октомври 2022

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg