Кой празнува имен ден днес, 21 декември 2022 година?

Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век. Още малка тя била сгодена за момък, на име Елевсий, също от знатен род и езичник.
Като пораснала, тя имала случай да се просвети чрез вярата в истинския Бог и се уплашила да свърже съдбата си с идолопоклонник. Затова, когато дошло време да се омъжи, заявила на Елевсия, че ако той не повярва в Христа, Комуто тя служи, да си търси друга годеница.
Като съобщил за това на родителите на Юлиания, Елевсий заедно с тях я убеждавал да се отрече от вярата в разпнатия Христос, но никакви молби, нито убеждения не били в състояние да склонят младата християнка да отстъпи от Тогова, Комуто тя се предала безвъзвратно.

Разгневен от непонятната упоритост на Юлиания, баща ѝ се отнесъл към нея със зверска жестокост. Безпощадно я бил и най-после пребита, я дал да я съди Елевсий, който в това време бил управител. Зарадвал се той отначало на възможността да отмъсти на отхвърлилата го годеница, но като наблюдавал необикновената ѝ красота, Елевсий отново започнал да я моли да се свърже с него, като обещавал да не я принуждава да се покланя на езическите богове.
– Не мога аз да бъда твоя жена, докато ти не станеш християнин – отговорила му Юлиания.
– Бих се съгласил на това, моя възлюбена – отвърнал Елевсий, – ако не се страхувах, че като узнае за това императорът, ще ме лиши не само от сан, но и от живот.
– Ако ти се страхуваш от своя смъртен и временен цар, то как аз мога да не се страхувам от моя Цар безсмъртен, Който владее над всички хора и над земните царе, и как мога да се свържа чрез брачен съюз с Неговия враг? Обърни се към моя Бог, ако не – постъпвай с мене както искаш. Никакви мъчения няма да ме заставят да отстъпя от Него.

И наистина, нито молби, нито най-безчовечни изтезания не успели да победят неустрашимата изповедница на името Христово. Съблечена гола, привързана с въжета, била отначало бита със сухи жили, после я обесили за косата, тъй че кожата с косата се отделяла от главата. Същевременно изтезавали тялото ѝ с остро желязо и едва жива я хвърлили в тъмница. Но сърцето на мъченицата горяло от пламенна молитва и тя с неземна утеха превъзмогвала телесната болка. На другия ден отново взели да мъчат Юлиания, но, подкрепяна от истинска божествена сила, тя и в огъня оставала невредима.
Поразен от свръхестествената сила, с която мъченицата понасяла изпитанията, превишаващи човешките сили, народът славел Бога на Юлиания, Който прави чудеса, и въодушевен от възторг, изповядал Христа, едничкия истински Бог.
По време на страданията на Юлиания повярвали около 630 души. Всички те били посечени с меч, като приели така Кръщение чрез своята кръв. Най-после и Юлиания била обезглавена. Това станало към 290 г. Тялото ѝ било погребано от християните, и над гроба й била построена църква.
На 21 декември имен ден празнуват всички, които носят името Юлиан, Юлиана, Юлиян, Юлияна и производните им.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Кой празнува имен ден днес, 20 декември 2022 година?
Кой празнува имен ден днес, 17 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 15 декември 2022 година?
Кой празнува имен ден днес, 14 декември 2022 година?
Кой празнува имен ден днес, 13 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 12 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 9 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 6 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 5 декември 2022 година
Кой празнува имен ден днес, 4 декември 2022 година

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg