Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Кой празнува имен ден днес, 11 юли 2023 година?

На този ден църквата почита св. равноапостолна Олга.
Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След ранната смърт на съпруга си поела управлението на княжеството до пълнолетието на сина си Светослав. Княгиня Олга деятелно се заела да благоустроява държавата. Обикаляла всички области на страната и навсякъде оставяла следи от мъдри грижи, като въвеждала в управлението ред и правосъдие. С това спечелила любовта на народа и се прославила като мъдра управителка.
Русите през Х в. били още езичници. Но в средата на ІХ в. сред тях започнало да прониква християнството. На някои места били построени църкви и християните свободно извъшвали богослужение. Такава църква имало и в гр. Киев. Княгиня Олга наблюдавала живота на християните, могла да узнае за тяхната вяра и да направи сравнение със славянското езичество. Със своя светъл и проницателен ум схванала, че езичеството не могло да възпита такива хора, каквито са християните. Беседите с християнски учители ѝ открили небесната чистота и висота на християнското учение. Нейното сърце било пленено от евангелската истина. Но Олга не се решавала да приеме кръщение в Киев, тъй като се страхувала от вълнения между старейшините и народа, които, като езичници, не били разположени към християнската вяра. От друга страна, желаела да изслуша най-точни наставления във вярата в самата столица на християнството, за да не допусне грешка. Княгиня Олга искала лично да види всичко най-хубаво в най-хубавата вяра, за да я възприеме с пълно убеждение на ума и сърцето. За целта през 955 г. се отправила в Цариград. Там император Константин Багренородни я приел с почести. Патриарх Полиевкт я наставил във вяра и я удостоил със св. кръщение, в което била наречена Елена. „Благословена си ти всред твоя народ – казал ѝ патриархът, – понеже обикна светлината и остави тъмнината. Тебе ще благославят руските синове!“

Благоверна Олга се върнала в Киев дълбоко убедена в превъзходството на християнската вяра. Тя вече не могла да не желае да се обърнат към християнската светлина и другите, останали в езически мрак. Преди всичко, като любяща майка, тя говорела на сина си за тази вяра: „Аз опознах истинния Бог, сине – казала му тя – и се радвам. Ще Го познаеш и ти и ти ще се радваш. Християнската вяра е светлина и радост за душата. Чрез животворното си действие върху душата тя сама говори за своя неземен произход, за своето божествено достойнство. Приеми тая вяра и не само не ще съжаляваш, но ще се считаш най-щастлив, както аз считам себе си най-щастлива!“ Светослав обаче обичал много славата, мислел само за битки и отговорил на майка си:
„Как аз едничък да приема друг закон? Цялата ми дружина ще се смее на това.“ Макар и да не искал да слуша за светата вяра, не пречел на другите да я приемат. Много, като слушали убедителната проповед на княгинята, приемали св. кръщение. В древните руски паметници се говори, че св. Олга посяла първите семена на християнскатат вяра в младия си внук Владимир и в неговите братя. Цели 12 г. св. Олга разпространявала светата вяра далеч зад пределите на Киев. Тя умряла на 11 юли 969 г.
Летописецът преподобни Нестор, завършвайки своите известия за благоверна Олга, пише: „Тя била предтеча за християнството в нашата земя, както зорницата пред слънцето, както зората пред пълната светлина, както месечината нощем; тъй тя светела всред неповярвалите люде. Тя първа из Русия се изкачила в Царството небесно. Руските синове я хвалят като началница. Тя и след смъртта си моли Бога за Русия, а нетленните ѝ мощи продължават да вършат чудеса.“
Според мнението на някои историци света Олга – Елена била българска княгиня и следователно отишла в Русия вече християнка.
На 11 юли имен празнуват всички, които носят името Олга, Олег и производните им.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Кой празнува имен ден днес, 7 юли 2023 година?
Кой празнува имен ден днес, 1 юли 2023 година?
Кой празнува имен ден днес, 30 юни 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 29 юни 2023 година?
Кой празнува имен ден днес, 24 юни 2023 година?
Кой празнува имен ден днес, 15 юни 2023 година?
Кой празнува имен ден днес, 11 юни 2023 година?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg