Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Кои са най-големите чуждестранни пазари за европейските автомобили?

Цели 73% от износа на европейски автомобили към страни, намиращи се извън Европейския съюз, отива към едва седем държави, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за 2022 година.
Най-големият пазар чуждестранен пазар за европейските коли е САЩ с дял от 23% от износа към трети страни (извън ЕС) или автомобили на обща стойност 36.4 млрд. евро. Следващите по големина пазари са: Великобритания (коли за 26.5 млрд. евро или дял от 17%), Китай (24.2 млрд. евро, дял от 15%), Южна Корея (8.4 млрд. евро, дял от 5%), Швейцария (7.4 млрд. евро или дял от приблизително 5%), Япония и Турция (коли за 6 млрд. евро или дял от 4% и за двете страни).
Челната десетка за най-големи чуждестранни пазари за автомобили, произведени в ЕС, се допълва от Норвегия (коли за 5.7 млрд. евро), Канада (3.7 млрд. евро) и Австралия (3.2 млрд. евро). Интересно е да се отбележи, че в контекста на войната в Украйна, Русия се нарежда извън първите 20 най-големи чуждестранни пазари за европейски коли с износ на обща стойност 813. 3 млн. евро. Украйна е малко преди Русия, като в страната са изнесени автомобили от ЕС на обща стойност 1.2 млрд. евро за 2022 година.

Когато става дума за внос на коли в ЕС, произведени извън рамките на общността, най-големите търговски партньори са Китай и Великобритания, като двете страни имат дял от по 15% от общия внос на автомобили от трети страни. В ЕС са внесени коли от Китай на обща стойност 9.4 млрд. евро през 2022 година, а стойността на автомобилите от Великобритания възлиза на 9.1 млрд. евро. Останалите големи износители на коли към ЕС са САЩ (дял от 14%), Южна Корея (13%), Япония (12%), Турция (10%) и Мексико (8%). Всички тези държави оформят 88% от общия внос на коли в ЕС от трети страни.
Рекорден износ на автомобили от ЕС през 2022 година
През миналата 2022 година от ЕС са изнесени автомобили на обща стойност 158 млрд. евро, което е нов връх, когато говорим за стойностен обем при износа на коли. Досегашното най-добро постижение бе отчетено през 2015 година, когато износът възлизаше на 150 млрд. евро.

Вносът на коли в ЕС от трети страни достига обща стойност от 62 млрд. евро, което означава, че търговският баланс на ЕС при търговията с коли е положителен в размер на 96 млрд. евро за 2022 година.
Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света
Най-продаваният автомобил в света през първото тримесечие – Tesla Model Y
8% от новите коли у нас са електрически
Fiat спират да произвеждат… сиви коли
Продажбите на автомобили в света отбелязаха значителен ръст през май

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg