Как неразумен шофьор едва не лиши футболния свят от Неймар

Бразилия е един от супер фаворитите на Световното първенство по футбол, а нейните надежди и този път са свързани до немалка степен с Неймар. Нападателят на ПСЖ се контузи още в първия мач на „Селесао“ в Катар – срещу Сърбия, и оттогава валят противоречиви информации кога ще играе отново на Мондиала и ще играе ли изобщо повече. Нека се върнем към
първото сериозно препятствие
в живота на бъдещата суперзвезда.
Неймар се ражда в бедно семейство на 5 февруари 1992 година. Майка му е Надин Гонсалвеш, баща му е Неймар Сантош-старши. Мястото е Моги-дас-Крузеш, щата Сао Пауло. Това е мястото, където най-гъстонаселеният бразилски град Сао Пауло изхвърлял своя боклук. Районът, в който живее семейството, е с много нисък социален статус – тук цари наркоманията, бедността и престъпността.
Семейството е толкова бедно, че когато е бременна, майката на Неймар не могла да си позволи видеозон, за да провери развитието на детето. За щастие, Неймар се ражда здрав. Той е първото дете на двойката, която по-късно ще се сдобие и с дъщеря Рафаела. Баща му му дава своето име. Първото си голямо препятствие Неймар-джуниър среща като бебе – бъдещата футболна звезда едва не губи живота си в автомобилна катастрофа.

Невнимателен шофьор губи контрол над своя автомобил и се удря в колата на семейството на Неймар, с което предизвиква ужасна катастрофа. Неймар-старши и Надин отивали да навестят роднини, денят бил дъждовен. Като опитен шофьор, таткото се опитал да завие наляво, но било късно – чуждият автомобил се врязал в техния.
„НАДИН, АЗ УМИРАМ… КЪДЕ Е СИНЪТ МИ?“
Неймар-младши бил тежко ранен и целият бил облян в кръв, но нямал счупвания. За разлика от него, баща му получил счупване на бедрената кост на левия крак. Неймар-старши помислил, че ще умре. „В състояние на шок аз казах на жена си: „Надин, аз умирам“. Всичко се случи толкова бързо“, разказва той след години. Най-големият му страх обаче бил за единственото му дете. „Къде е синът ми?“, попитал той. Бил обезумял от страх, но не можел да намери детето си и помислил, че катастрофата го е изхвърлила от колата.

За един дълъг миг той помислил, че е загубил сина си и помолил Бог да вземе него вместо малкото дете. В това време Надин успяла да излезе от потрошения автомобил през разбития заден прозорец, докато мъжът ѝ бил притиснат зад волана. Тогава им се притекли на помощ други хора, които измъкнали Неймар-старши от возилото.
Когато бил откаран в болница, малкият Неймар бил целият в кръв. Той имал наранявания по главата от разбитите стъкла. За щастие, всички оживяли и се възстановили след инцидента.
ТАТКО НЕЙМАР СЕ СБОГУВА С ФУТБОЛА
За съжаление на таткото, който бил футболист-аматьор в една от ниските бразилски дивизии, счупването в левия крак довело до прекратяване на кариерата му. Това донесло още по-сериозни финансови трудности на семейството. Нещата станали толкова зле, че тримата Сантос не можели да си платят сметката за ток и замръквали на свещи.

След раждането на второто им дете Рафаела семейството напуснало жилището, което обитавало, и се преместили при бабата и дядото на Неймар. Четиричленното семейство обитавало една стая и дори делили един матрак.
„АЗ НЕ УСПЯХ, ДАНО ДЖУНИЪР УСПЕЕ“
За да подобри ситуацията за най-близките си, Неймар-старши започнал да работи на три места, работата била тежка. Когато забелязал, че синът му притежава футболен талант, таткото решил да му помогне да сбъдне и неговата мечта. Първоначално му позволил да съвместява футзала с уличния футбол. Футзалът му помогнал да развие техниката си, да овладее движенията в ограничени пространства и да мисли по-бързо.

За да подпомогнат развитието на сина си, родителите му се преместили на 100 км. от Моги дас Крузеш до Сан Висенте. Там Неймар успял да попадне в младежкия отбор по футзал на перспективния отбор Португеса Сантиста. Постепенно малкият става най-добрият в цялата академия. Всички били очаровани от финтовете, скоростта му, увереността и движенията, които осъществявал на малки пространства. Пет години след присъединяването към този клуб Неймар е забелязан от бразилския гранд Сантос, който му предлага договор. Нататък историята е известна на всеки футболен фен.
Източник: lifebogger.com
Превод и редакция: Адриана Димитрова

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg