Как да спестим ток през зимата?

Заради ниските температури през зимата обичайно използваме по-големи количества електроенергия, особено във вечерните часове. Макар че токът за бита у нас все още е много по-евтин отколкото в Европа, разходите не са за пренебрегване, а и всеки спестен лев може да бъде вложен в нещо друго. Как да плащаме по-малко за ток: няколко полезни съвета
EVN България дава полезни съвети как най-ефективно да управляваме разходите ни за ток. Как да намалим сметките за отопление през зимата?
Има редица фактори, които влияят на потреблението на електроенергия. Важно е в какво състояние е сградата, в която живеем – външните стени, прозорците, вратите, покривът и т.н. От значение е дали се предприемат енергийно ефективни мерки. Как да направим дома си енергийно ефективен и да спестим ток?
Важно е какъв е режимът на потреблението – по кое време използваме най-много ток, дали използваме един или няколко електроуреда наведнъж, каква е консумацията им. Също какъв е видът и броят на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност. 5 уреда, които харчат ток дори и изключени
Има значение и броят на помещенията в жилището, които се отопляват и колко души ги обитават.
Имайте предвид, че понижението на външната температура с 1 градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.
Полезни съвети за ефективно използване на електроенергията

Намалявайте отоплението през нощта и когато отсъствате от дома.
Избягвайте да изключвате отоплителните уреди напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура. Как да намалим сметката за ток и кои уреди консумират най-много?
Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.
Ако си купувате климатик, съобразете мощността му с големината на помещението, което ще отоплявате. Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?
Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.
Използвайте енергоспестяващи крушки.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Как да изчислим сметките си за отопление през зимата?
4 съвета за пестене на ток по празниците
Изключете електроуредите от контактите, ако ще отсъствате дълго от дома
Европейска държава забранява шофирането на… електромобили

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg