Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Какви са обичаите и традициите на Никулден

Честваме един от най-големите християнски празници – Никулден.
Свети Николай е почитан като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Според народните поверия, когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
Банкерите също почитат светеца като свой пазител.
Според народните поверия, Свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига след 6 декември.
Предание гласи, че на този ден рибари излезли на риболов с лодката си. Но в средата на морето лодката се пробила и започнала да се пълни с вода. Мъжете го призовали с молба за спасение и Св Никола се явил. Запушил пробойната с един жив шаран и затова на този ден на трапезата ни присъства именно този вид риба.
Шаранът е жертвата ни принесена към светеца с молба за закрила. Запушването на дупката с рибата е ясно представено сливане на мъжкото и женското начало и символиката на това предание не е случайна.
Запълвайки празната дупка с живия шаран мъжкото и женското се съчетават, за да родят живот. Благодарение на този акт рибарите оцелели и се прибрали невредими.
На Никулден не се плава в открито море – не е на добро.
Първата хваната риба на 6-ти декември трябва да се изяде от рибарите.
По традиция на трапезата присъстват шаран, сарми, жито, боб, царевица, пълнени чушки с ориз и обреден хляб, омесен по изгрев слънце.
Също така трябва да се знае, че трапезата не се вдига през целия ден.
“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.
Интересно поверие е, че след празничната вечеря костите на шарана трябва да се изгорят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода.
Това се прави, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. 
Честит имен ден на Никола, Николай, Николая, Никол!
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg