Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Историята: Как Credit Suisse се развиваше в продължение на 167 години?

Застрашената швейцарска банка Credit Suisse ще получи подкрепа от Швейцарската национална банка в размер от 50 млрд. франка (54 млрд. долара), за да подсили ликвидността и да успокои инвеститорите и в опит разпространението на тръгналата от САЩ банкова криза да бъде ограничено. Швeйцapcĸaтa национална бaнĸa щe пoмoгнe нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе с милиарди
Базираната в Цюрих банка, която има дълбоки корени в швейцарската и световната икономика, е в процес на преструктуриране, за да се възстанови след серия скандали, загуби и промени в управлението.
Ето как се развива Credit Suisse в продължение на своята 167-годишна история, обобщава Reuters.
1856 г. – Политикът и бизнесмен Алфред Ешер основава Schweizerische Kreditanstalt – SKA, за да финансира разширяването на железопътната мрежа в страната и да подкрепи индустриализацията на Швейцария.
1870 г. – SKA отваря първото си задгранично представителство в Ню Йорк.
1876 г. – Банката се мести в нов централен офис на „Парадеплац“ в Цюрих. Първият ѝ клон извън Цюрих е открит в Базел близо 30 години по-късно.

1934 г. – В Ню Йорк е основана инвестиционната банка First Boston, която половин век по-късно ще бъде придобита от Credit Suisse.
1939 г. – SKA създава Швейцарско-американска корпорация с фокус върху застрахователния и инвестиционния бизнес.
1962 г. – SKA придобива White, Weld and Co в Цюрих от американската инвестиционна банка White Weld и я преименува на Clariden Finanz.
1964 г. – SKA получава пълен лиценз за банкова дейност в Ню Йорк.
1977 г. – Скандал с пране на пари, известен като аферата „Киасо“, причинява сериозна загуба на банката и води до преструктурирането ѝ в международна финансова група.
1982 г. – SKA става първата швейцарска банка с място на Нюйоркската борса чрез подразделението ѝ SASI. Основана е CS Holding, за да отговаря за промишлените компании.
1988 г. – CS Holding купува 45% от First Boston като част от спасителна сделка и го преименува на CS First Boston. Двете банки се групират десетилетие по-рано, за да оперират съвместно на Лондонската борса.
1989 г. – CS Holding става компания майка на SKA.
1990 г. – Групата взема контролния пакет на американската инвестиционна банка CS First Boston и купува швейцарската частна банка Bank Leu.
1993 г. – Банката купува Volksbank, 4-ата най-голяма банка в Швейцария, а година по-късно придобива и Neue Aargauer Bank.
1997 г. – Вследствие на предприета реорганизация CS Holding става Credit Suisse Group, а от името ѝ отпада SKA. Банката придобива застрахователя Winterthur, който е неин стратегически партньор.
1999 г. – Групата придобива бизнеса за управление на активи на Warburg, Pincus & Co, а година по-късно и компанията от Wall Street Donaldson, Lufkin & Jenrette.

2002 г. – При реорганизацията на групата са създадени две компании – Credit Suisse Financial Services и Credit Suisse First Boston, а 2 години по-късно е отделена и Winterthur,
2005 г. – Credit Suisse Financial Services и Credit Suisse First Boston се сливат и вторият бранд отпада.
2006 г. – Winterthur е продаден на френския застраховател AXA.
2007 г. – Групата обединява 4 звена за частно банкиране и търговия с ценни книжа в Clariden Leu.
2007-2008 г. – Банката оцелява по време на глобалната финансова криза, без да ѝ се наложи да бъде подкрепена от държавата, за разлика от конкурента си UBS.
2012 г. – Групата поглъща Clariden Leu и обединява звената за частно банкиране и управление на активи в едно подразделение.
2013 г. – Купен е бизнесът за управление на активи на Morgan Stanley в Европа, Близкия изток и Африка.
2015 г. – Под ръководството на главния изпълнителен директор Тиджан Тиам групата се разделя на 3 звена за управление на активи, поддържани от две подразделения за инвестиционно банкиране.
2020 г. – През февруари избухва скандал, свързан с тайно наблюдение, което води от напускането на Тиам. През март фалира американският инвестиционен фонд Archegos и нанася щети на Credit Suisse за 5,5 млрд. долара. Същия месец на банката са налага да замрази други 10 млрд. долара, свързани с фондове на фалиралата британска финансова компания Greensill Capital, продадени на клиенти като нискорискови продукти. Credit Suisse ще плати глоба от 5,28 млрд. долара на САЩ

2021 г. – Антонио Орта-Осорио подава оставка като президент на групата по-малко от 9 месеца, след като е избран на поста заради нарушаване на COVID ограничения и е наследен от Алекс Леман.
Юли 2022 г. – Експертът по преструктуриране Улрих Кьорнер е избран за главен изпълнителен директор на мястото на Томас Готщайн и започва стратегически преглед на банката.
Октомври 2022 г. – Обявен е план за префокусиране на групата към банкиране за богатите, включващ повишаване на капитала с 4 млрд. швейцарски франка, съкращаване на 9000 служители до края на 2025 г. и отделяне на инвестиционното банкиране в CS First Boston. Саудитската национална банка купува 9,9% от активите на банката.
Март 2023 г. – Годишният доклад на Credit Suisse признава наличието на „съществени слабости“ във вътрешния контрол върху финансовото отчитане и стабилизиране на отлива на клиенти, но не и „обръщане на тенденцията“. Акциите на банката падат с 30%, след като СНБ обявява, че няма да увеличи дела си в Credit Suisse заради регулаторни проблеми. Швейцарската национална банка спасява банката с финансова подкрепа от 50 млрд. франка, за да спре разрастването на банковата криза. Швейцарските власти обявяват, че Credit Suisse отговаря на „всички капиталови и ликвидни изисквания, наложени на системно важните банки“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Акциите на Credit Suisse пак тръгнаха надолу, европейските пазари се повишиха
Credit Suisse с проблеми в съда в САЩ
Европейските борси се повишиха, след обявяването на заема за Credit Suisse
След затишието: Нов срив на акциите на Credit Suisse върна притесненията в банковия сектор

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg