Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Инфлацията в еврозоната за ноември се забавя. Рисковете за нов ръст обаче остават

Годишната инфлация в еврозоната се забавя до 10% през ноември, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Eurostat, изпращайки положителен знак на ЕЦБ, че е на прав път с повишенията на лихвите.
Забавянето на ръста на потребителските цени надмина прогнозите на икономистите в анкета на Bloomberg, които очакваха спад до 10,4%. През октомври инфлацията в блока беше 10,6%.
Най-голям принос за тези стойности продължава да има поскъпването на енергията, което през текущия месец достигна 34,9%. Въпреки това има забавяне спрямо октомврийското ниво от 41,5%.
Храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия поскъпват с 13,6% на годишна база (13,1% през октомври), неенергийните индустриални стоки с 6,1% (без промяна на месечна база), а услугите – с 4,2% (4,3% ръст през октомври). Кошмар: Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд, растежът се забавя рязко

В понеделник управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че не може да се говори за достигнат връх на инфлацията.
“Иска ми се да видя, че инфлацията е достигнала своя връх през октомври, но се опасявам, че няма да достигне чак такава степен. Има твърде много несигурност, особено в един компонент – преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало”, заяви Лагард пред евродепутати в Брюксел. Инфлацията в еврозоната: Ще продължи ли ЕЦБ да повишава лихвите?
Заместникът ѝ Луис де Гиндос направи подобен коментар, като апелира за по-умерен и внимателен подход. “Сигналът, който трябва да продължим да следваме, е еволюцията на основната инфлация”, смята Де Гиндос. По думите му това ще покаже как инфлацията ще се развие през следващите месеци.

На 14-15 декември ще се проведе последното за годината заседание на ЕЦБ. Очакванията са централните банкери да дадат повече подробности за процеса на количествено затягане.
Количественото затягане е процесът на продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ) от дадена централна банка. Целта е чрез продажбите доходността на ДКЦ да се покачи, а нараснат ли лихвите, това ще направи тегленето на заеми по-малко привлекателно и ще свие икономическата активност. Крайният резултат – на който се надява и ЕЦБ – е забавянето на инфлацията.
В средата на следващия месец регулаторът може да даде информация как ще се случва количественото затягане, какви насоки ще следва банката, както и кога може да започне. ЕЦБ не очаква добри дни за европейската икономика
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Инфлацията и в ЕС, и в еврозоната покори нов рекорд
Ще успее ли ЕЦБ да успокои пазарите, ако вдигне рекордно основната лихва?

ЕЦБ качи основната лихва до най-високото ниво от времето на финансовата криза

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg