Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Има две опции да мине кабинетът „Габровски“

Вчера ГЕРБ-СДС изненадващо предложиха неврохирурга проф. Николай Габровски за министър-председател. Той има свобода да определи структурата и състава на правителството, обявиха представители на формацията.
Авторитетният лекар и учен обаче няма изгледи да промени нагласите за първия проучвателен мандат. ГЕРБ остават в изолация в Народното събрание, пише Флагман.
Склонни да им дадат подкрепа са само ДПС и „Български възход“ (БВ), което обаче не е достатъчно – трите формации имат общо 115 депутати. За мнозинство са нужни поне 121, а за да може то да е относително стабилно – най-малко 125.
Против проектоправителството „Габровски“ вече ясно се обявиха БСП, „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“.
Съветът на „Площада“: Ако все още не сте готови с коледните подаръци за близките, разгледайте продуктите на Alleop.bg и направете правилния избор.
Депутати неофициално коментират пред медията, че текат преговори за отцепване на народни представители, които да дадат подкрепа за ГЕРБ.
Според човек от БСП пробив можело да дойде от Даниел Лорер и от Радостин Василев – двамата бяха министри в правителството на Кирил Петков. Василев бе в „Има такъв народ“, като в края на предния парламент именно той поведе отцепниците от партията на Слави Трифонов с надеждата „Промяната“ да остане на власт. Те обаче се оказаха недостатъчни, което доведе до предсрочните избори през октомври.
Ситуацията сега е подобна. Шанс за кабинет с първия мандат се дава само по линия на евентуални отцепници.
Има надежда такива да се появят както от ПП, така и от ДБ, коментира неофициално представител на ГЕРБ. Той също посочи Даниел Лорер, като се говорело, че групата около него в ПП наброявала 12 човека. Те биха били напълно достатъчни за формиране на мнозинство около проектокабинета „Габровски“.
Това обаче изглежда да е доста спекулативно. Днес Лорер изчете парламентарна декларация от името на ПП, свързана с Шенген. Той разкритикува „хартиената коалиция“, която се занимала приоритетно с Изборния кодекс вместо с далеч по-важни и актуални въпроси.
Радостин Василев също не дава индикации, че би пристанал на ГЕРБ. Той продължава да е сред най-острите и цветисти критици на партията на Бойко Борисов.
Депутат от „Демократична България“ коментира, че няма как при тях да има пробив. Такъв можело да се появи по-скоро при „Възраждане“, които били „сбирщайн“. И оттам обаче липсват индикации за разцепление.
Николай Габровски засега не изглежда да е активен в преговорите за правителство, а има по-малко от седмица. До идния понеделник той следва или да предложи правителство, или да върне проучвателния мандат на президента неизпълнен.
Ако бързо не се намерят десетина отцепници, което изглежда малко вероятно, провалът е почти сигурен.
Разглежда се и опцията за тайно гласуване на проектокабинета, като надеждата е депутати от противниковите на ГЕРБ партии да го подкрепят.
Това обаче едва ли ще се случи. За таен вот следва да има специално решение на Народното събрание. Ако такова бъде взето, то формациите, които го подкрепят, ще бъдат причислени автоматично към приятелите на ГЕРБ. А това ПП, ДБ, БСП или „Възраждане“ не могат да си позволят.
The post Има две опции да мине кабинетът „Габровски“ appeared first on ploshtada.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: ploshtada.com