Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

За първи път грипната епидемия започва от изток: В Бургаско въведоха противоепидемични мерки

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област. Това съобщи Регионалния пандемичен щаб. Тя влиза в сила от 12 януари (четвъртък), като се преустановяват присъствените учебни занятия. Обучението ще се извършва онлайн в периода 12-17 януари.
Причината е изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, отчетени от местната Регионална здравна инспекция и общопрактикуващи лекари и педиатри. Последните регистрирани случаи на заболели ученици за последната седмица са 426, като най-много са боледуващите деца между 5 и 14 години.
Решението е взето от Кризисния щаб, за да се ограничи разпространението на заболеваемостта между децата и ще бъде изпълнено чрез заповеди от представителите на здравното министерство и МОН.
Освен това се преустановяват и плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета и на всички профилактични прегледи и имунизации. Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контролът по филтрирането на болните деца в детските градини и на персонала.

За периода 3 януари – 9 януари в областния център са достигнати стойности, наближаващи епидемични с регистрирани 426 случая при наблюдавано 10% от населението – 19 804 души. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14 г., следвана от възрастова група 15-29 г., над 65 г. и най-ниска заболяемост при група 30-64 г.
По думите на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази година грипната вълна започва от изток, за разлика от други години. Вълната тръгва от Бургас и Варна, вместо от София и Пловдив. “Заболеваемостта от грип в някои райони на страната расте бързо. Растат доста данните и в други региони – Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен”, посочи той. Областите, които са пред грипна епидемия

По думите му данните за София засега са сравнително ниски. “В София в момента няма проблем със свободни легла за децата в болниците”, посочи Кунчев и подчерта, че противоепидемичните мерки са съсредоточени предимно в дейността на лечебните заведения.
“Характерното за тазгодишната епидемия е, че започва седмица-две по-рано от други години. Грипът е много динамичен. Вероятно до две седмици ще има епидемия и в другите региони“, обясни Кунчев.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Пикът на грипа предстои
Ново кисело мляко бори пневмонии и грип

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg