За какво може да се използват бормашините?

Без значение дали в домашни условия, или в професионалната строителна дейност, нуждата от бормашини е безспорна. Винаги, когато изниква необходимост от пробиване на отвори, разбъркване на смеси, завиване и развиване или къртене, тези електрически инструменти са незаменими. Кога и къде се използват, какви са особеностите при работата?
Какво представлява бормашината?
Електрически или ръчен инструмент, предназначен за пробиване на дупки с различни размери в твърди, хоризонтално или вертикално, разположени предмети като дърво, метал, пластмаса. Моделите на ток са бързооборотни машини, в основата на които стои електродвигател с определена мощност. На оста му е фиксиран специален патронник, позволяващ бързото и лесно слагане и сваляне на бургиите. Размерите на последните могат да са различни, в зависимост от нуждите за пробиване.
Ако искате да превърнете ръчната машина в настолна за повишена прецизност, това лесно може да се направи, чрез монтирането на допълнителна стойка. Тя позволява точното измерване и позициониране на върха на свредлото върху съответната равнина.
Как да използвате електрическа бормашина?
Дизайнът на корпуса наподобява този на пистолет, което прави захвата с една или две ръце най-удобен. За стартирането на бормашината се изисква нейното включване в контакта, позиционирането на върха на свредлото на мястото за пробиване и натискането на спусъка с показалеца.
Важно е да се каже, че за получаването на добри резултати, предварително е нужно да подберете съответния размер и вид на бургията. Тя може да е такава за бетон или за дърво, метал, пластмаса. Свредлата за бетонни изделия имат на върха си видия, позволяваща преодоляването на плътния и здрав материал, който моделът за метал не е в състояние да извърши. При пробиването на бетон се изисква още включването на ударника, който генерира високочестотни вибрации.
За какво служи?
Съвременните качествени ударни професионални бормашини се отличават по мощност, размери и функционалност. И в трите вида се запазва основното предназначение – генериране на високи въртеливи обороти и задвижване на прикачения към оста на двигателя прибор. Това прави приложението разнообразно:

за пробиване – поставянето на бургия в патронника е достатъчно, за да се приведе машината в работна готовност за създаване на отвори с различни диаметри;
за отвиване и завиване – поставянето на подходящия накрайник, превръща бормашината в устройство за работа с винтове, гайки и болтове;
за разбъркване на смеси – в строителството и довършителните дейности, винаги има нужда от бъркане на мазилки, шпакловки, бои и други. Поставянето на подходяща бъркалка ще превърне тази машина в отличен инструмент за миксиране.

За какво е важно да внимавате при работа с бормашина?
Правилата за безопасност трябва да се спазват при работа с бързооборотни и мощни електрически машини. Необходимо е винаги да държите уреда здраво с две ръце и да поставяте очила, тъй като при работата се отделят хвърчащи в различни посоки частици, които могат да са опасни за очите.
При пробиване на бетон с арматура, винаги започвайте с ниска скорост на въртене и включвайте ударника. Задължително трябва да имате добра и стабилна опора на тялото, тъй като се изисква извършване на натиск и задържане на машината в правилната посока.
В никакъв случай не насочвайте уреда срещу други лица, не го предоставяйте в ръцете на малки деца и изключвайте щепсела от контакта при всяка смяна на бургията. За да получите най-достъпните цени и високо качество, пазарувайте инструменти онлайн. Само по този начин търговецът има по-ниски разходи и може да предложи конкурентни оферти, без това да влияе на качеството на стоките.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg