Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Защо настиваме най-много през зимата

Освен че се свързва с едни от най-любимите празници- Коледа и Нова година, зимата върви ръка за ръка с неприятните вируси и настинки. Но каква е причината да се разболяваме най-много в този период?
Екип от изследователи най-накрая стига до заключение защо се разболяваме повече през зимата. Новото изследване, което в някои среди се споменава като пробив, прави връзка между по-ниските температури на въздуха и отслабената имунна система.
Това е първият път, когато имаме биологично, молекулярно обяснение по отношение на един фактор от нашия вроден имунен отговор, който изглежда е ограничен от по-ниските температури — обяснява за изследването си д-р Зара Пател (ринолог, Станфордски университет).
Изследването е публикувано в The Journal of Allergy and Clinical Immunology и според него температура под около 13℃ може да убие почти 50% от клетките, които се борят с бактериите и вирусите в ноздрите ни.
Вижте още: Защо да си вземате вана по-често
Студеният въздух е свързан с повишена вирусна инфекция.
Всъщност изследователите стигнали до извода, че губим половината от имунитета си само с този малък спад на температурата.
Все пак теорията е доста интересна: екипът от изследователи установил, че извънклетъчните везикули (EVs), малки версии на клетки, които не могат да се делят като обикновените клетки, могат да предотвратят респираторните вируси и нахлуващите бактерии в ноздрите. В отговор на тези инвазии EVs се изхвърлят от тялото, за да навлязат в назалната слуз, където спират микробите да продължат по-нататък в тялото. Дори малък спад на температурата може до голяма степен да подкопае производството на EVs, както и да свали други защити, като микро РНК, която също може да атакува микробите.
 
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg