Започва данъчната кампания по деклариране на доходите пред НАП

Данъчната кампания тази година започва на 10 януари. От днес ще се подават декларации онлайн, по пощата и на място в офис на НАП.
В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще се пусне и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис.
В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Откога започва подаването на данъчни декларации

5-процентната отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане важи до 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от НАП.
Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Същият е срок важи и за фирмите, които трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Държавата ни връща пари за ипотека и деца
НАП ще следи доходите от хазарт и рента
Странни доходи се появиха в попълнените от НАП данъчни декларации

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg