Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Заплатата на служителите в САЩ е 186 пъти по-ниска от тази на шефовете им

Стандартните възнаграждения, които получават главните изпълнителни директори на водещите компании, включени в индекса S&P 500 на фондовата борса в Ню Йорк, е нараснал само с 0,9% през 2022 г. до средно 14,8 млн. долара на годишна база. Това сочат данните от проучване, проведено от консултантската компания Equilar по поръчка на Асошиейтед прес.
Данните показват, че водещите мениджъри на големите корпорации в САЩ са получили най-малкото средно увеличение на възнагражденията си от 2015 г.
Забавянето в нарастването на възнагражденията на главните изпълнителни директори на водещите американски компании едва ли ще спре засилващите се критики, че заплатите им са станали прекалено високи, най-вече спрямо тези на редовите работници и служители. Не само те, но дори и институционални инвеститори се обявиха срещу част от решенията на управителни съвети на корпорации, с които на топ мениджърите им бяха отпуснати огромни суми под формата на пари и други придобивки.
През 2021 г. главните изпълнителни директори на водещите американски компании получиха средно увеличение от 17% на заплащането си. Управителните съвети на корпорациите ги възнаградиха щедро, тъй като са успели да преведат фирмите си през икономическата рецесия, предизвикана от пандемията от коронавирус, припомня АП.

На този фон заплатите на редовите работници в компаниите не нарастват с темпа на инфлацията в САЩ, която в края на 2022 г. достигна 6,4% годишно.
Средната годишна заплата на трудещите се в компаниите, включени в проучването на Equilar, поръчано от АП, през 2022 г. е била 77 178 долара. Тя е нараснала с 1,3% спрямо предходната година, когато е възлизала на 76 160 долара. Това означава, че на един работник в някоя от корпорациите ще му трябват средно 186 г., за да изкара колкото един главен изпълнителен директор.
Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на технологичния гигант Alphabet, собственик на Google, е водещ в класацията на АП. Неговият пакет от възнаграждения възлиза на 226 млн. долара. Той го получи преди Google да уволни хиляди служители. На този фон приходите на акционерите на технологичния гигант, от инвестициите им в нея, намаляха с 39% през 2022 г.
„Набиващият се контраст между възнагражденията на директорите на компании и съдбата на нашите бивши колеги, които останаха без работа, подкопава доверието (в корпоративната система) и допълнително подчертава необходимостта от прозрачност“, посочва в електронно писмо до АП Стивън Маккарти, софтуерен инженер в Google и представител на профсъюза на служителите в Alphabet CWA.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Край на неравенството: Заплащането на колегите вече няма да бъде тайна
Заплащането на жените в ЕС е с 16% по-малко от това на мъжете
В кои общини държавата плаща най-високи заплати?
Какво е почасовото заплащане в страните от Европейския съюз?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg