Ето защо да си хапвате повече риба

Освен че е много вкусна, рибата е и изключително полезна.
Многобройните й ползи са доказани през годините.
Според здравни експерти от университета в Питсбърг консумацията на риба веднъж седмично засилва мозъчното здраве и предотвратява деменция.
„Нашето изследване показва, че хората, които включват в храненето си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието.“ – обяснява проф. Джеймс Бекър (ръководител на изследването) – Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха.“
Вижте още: Чесънът е едно от най-добрите натурални лекарства
Бекър и неговите колеги анализират данни за здравето на 260 пациенти от различни изследвания, в това число информация за приеманите хранителни дажби и изследване на мозъка с магнитен резонанс.
Тъй като не е открита връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка, учените твърдят, че може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните. Освен това хората, които редовно консумират риба, са по-добре образовани.
Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми — счита Бекър.
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg