Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

ЕК предложи таван на цената на газа, но някои държави останаха недоволни

Няколко държави членки на ЕС не са доволни от предложената от ЕК горна граница на цените на природния газ от 275 евро/MWh, която цели да предотврати прекомерно високи енергийни разходи за потребителите. Въвеждането на таван на цените на газа е сред най-противоречивите мерки за Европа на фона на тежката енергийна криза след войната в Украйна.
27-те лидери на ЕС подкрепиха идеята в края на октомври след няколкомесечни дискусии. Някои от тях изискват конкретни предпазни мерки преди да одобрят предложението, а според други таванът е твърде висок. ЕС измисли как да свали цената на газа
“Ценови таван на нивата, които Комисията предлага, всъщност не е таван на цените. Така че, таван на цената от 275 евро/MWh не е таван на цената. Никой не може да издържи да купува газ на тази скъпа цена за дълго време. Със сигурност вярваме, че таван на цената под 200 евро, между 150 и 200 евро/MWh, би бил по-реалистичен”, коментира пред CNBC Костас Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, след като предложеното ниво беше определено от ЕК.
Министрите на енергетиката на ЕС трябва да се срещнат в четвъртък, за да обсъдят предложението за горна граница на цените на синьото гориво. Европейската комисия се готви да наложи таван на цените на руския газ

Полша, Гърция, Белгия и Испания са сред страните, подкрепящи ограничението. Нидерландия и Германия обаче са по-скептични за ползите от подобна мярка. Помощ в кризата: Германия дава до 3000 евро премия и опрощава сметката за газ
Представянето на труден за прилагане таван, всъщност може да бъде начин ЕК да обедини всички 27 държави членки по въпроса. “Това ще бъде среща с ядосани хора”, заяви за CNBC европейски служител, работещ за една от страните членки и предпочел да остане анонимен заради деликатната тема. По думите му ЕК трябва да представи допълнителни гаранции, че мярката няма да изкриви газовите пазари.
Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон каза, че предложението е “балансирано” и ще помогне на блока да избегне прекалено високите цени.
Групата от енергийни борси в Европа – Europex също заяви, че е “дълбоко загрижена” за механизма за пазарна корекция, предвид факта, че той може да повлияе на финансовата стабилност, но и на сигурността на газовите доставки. България и още 14 страни от ЕС искат таван на цената на газа

По думите на Симсон предложението Механизъм за пазарна корекция (MCM) е взело това предвид и “рисковете за доставките са минимални”.
Мярката за ценовия таван трябва да бъде задействана, ако дериватът по индекса TTF на нидерландската газова борса надхвърли 275 евро/MWh, като същевременно цените по този индекс са с 58 евро по-високи от референтните на втечнения газ в глобален мащаб в продължение на 10 търговски дни в рамките на 14 дни. Колко време ще е нужно на Европа да се възстанови от недостига на газ?
Трябва да се има предвид, че газовите фючърси на нидерландския хъб TTF достигнаха в края на август исторически върхове от над 340 евро/MWh, след което обаче последва рязко поевтиняване на газа в рамките на няколко дни. А съгласно предложението на ЕК ценовият таван нямаше да бъде задействан, ако имаше подобен таван тогава, тъй като поскъпването над 340 евро/MWh беше за много кратък срок.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
10 държави от ЕС настояват за таван на цената на газа
Норвегия трябва да свали цената на газа, за да спаси Европа
Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това
Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа
Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg