Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Еднаква за всички: Каква ще е пенсионната възраст за пенсионерите в Румъния?

Пенсионната възраст в Румъния ще нарасне постепенно за всички и ще стане 65 години, обяви министърът на труда Мариус Будъй, цитиран от агенция Аджерпрес.
Министърът на труда е обсъдил в Брюксел с представители на ЕК промени в пенсионната система на Румъния, поети като ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост. Днес министърът запозна лидерите на двете водещи партии в управляващата коалиция със серия принципи и критерии, свързани с пенсионната система, по които е била постигната договореност с представителите на ЕК. „Сред тях е постепенното увеличаване на възрастта за пенсиониране „за всеки човек, който работи в Румъния“ на 65 години“, заяви министърът в двореца „Виктория“ (румънският Министерски съвет).

„В момента възрастта за пенсиониране в Румъния е 65 г. за мъжете и 63 г. за жените, но са налице някои категории трудещи се, които могат да се пенсионират и по-рано“, посочва телевизия Диджи 24. Изравняването на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените е включено в Националния план за възстановяване и устойчивост.
Министърът на труда Мариус Будъй представи и други промени, договорени с ЕК. „Предвижда се да няма разлики между пенсионерите от определени професионални системи и тези, получаващи пенсии от публичната пенсионна система. Сред договорените с ЕК принципи е премахването на някои категории плащания и пенсии, определяни и изплащани на базата на специални закони“, заяви министърът.
Пенсиите ще бъдат изчислявани въз основа на целия период на трудов стаж, а не само от последните години, когато заплатите са по-високи, така че нито една пенсия няма да надхвърля размера на заплатата на конкретния човек.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Франция вдига пенсионната възраст, политици зоват на бунт
Германия ограничава ранното пенсиониране, търси работници от чужбина
Възрастта за пенсия се вдига, купуването на стаж поскъпва

Повече от половината от медицинските сестри у нас са в пенсионна възраст

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg