Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Дори не сте подозирали какво ви причиняват смартфоните

Знаете ли, че телефонът ви може да е развъдник на алергени? Поставяте го до лицето си и го докосвате стотици пъти на ден, без дори да осъзнавате какво има по екрана! Скорошни проучвания показват, че по смартфоните могат да се намират алергени като косми от домашни любимци и гъбички. Страдащите от алергии, но не само те, трябва да запомнят това, пише полският Fakt.
Ако страдате от алергии или астма, “мръсният” смартфон може да влоши състоянието ви.
Телефонните алергии не са мит!
Изследователи от Бостън и Айова създават специални модели на телефони с размери, близки до тези на истинските устройства, и ги раздават на доброволци. След като били тествани екраните на изследваните модели, се установило, че те са реални натрупвания на алергени!
Проучването показва повишени нива на котешки и кучешки алергени, както и на β-d-глюкани (BDG) в телефоните, наред с други неща. Под тази загадъчна абревиатура се крият вещества, които се намират в клетъчните стени на гъбите. “В смартфоните на собствениците на домашни любимци са открити алергени от котки и кучета”, уточнява Хана Руран, водещ автор на проучването.
Представете си само колко пъти първо поставяме телефона до ухото си или докосваме екрана, а след това разтриваме очите, носа или устните си! През 2016 г. беше изчислено, че хората докосват смартфоните си повече от 2600 пъти на ден. По този начин алергените могат да попаднат в носа, дихателните пътища или лигавицата на окото и след това да предизвикат освобождаване на хистамин и симптоми на алергия.
Лекарите ви призовават да се съобразите с това.
Вижте още: Какво се случва с тялото, когато сте на смартфона цял ден
Оказва се, че смартфонът трябва просто да се почисти. От известно време дерматолозите обръщат внимание на този проблем, особено тези, които се борят с акне.
Учените са установили какво действа най-добре. За почистването на телефоните са използвани 70% изопропилов алкохол, хлорхексидин, цетилпиридин, бензил бензоат или разтвори на танинова киселина. Най-ефективни се оказват смесите.
“Комбинацията от хлорхексидин и цетилпиридин е най-ефективна за унищожаване на BDG, а комбинацията от бензил бензоат и танинова киселина е най-ефективна за намаляване на алергените от котки и кучета върху смартфоните”, обяснява д-р Питър Торн, съавтор на проучването.
В домашни условия обаче за алергичните потребители с по-чувствителна кожа е най-лесно да мият често корпуса със сапун и вода и да избърсват екрана с микрофибърна кърпа, навлажнена с вода и след това изстискана енергично. Можете да използвате и 70% изопропилов алкохол или 75% етилов алкохол.
Преди това трябва да извадите всички кабели от смартфона и да го изключите, както и да избягвате попадането на вода в дупки или цепнатини. За допълнителни съвети е добре да се обърнете към ръководството за потребителя на телефона.
Източник: БГНЕС

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg