Джена Ортега – момичето, което тръгна към върховете на Холивуд

Ако имахме възможността да попитаме героинята на Джена Ортега – Уенсдей – дали е разбрала кога актрисата е успяла да добие огромна популярност, вероятно и тя щеше да ни отговори, че като че ли е станало толкова бързо, че е пропуснала момента, а дори не мига (или щеше да ни игнорира). Когато погледнем проектите зад гърба ѝ обаче, ще разберем фактите: само на 20-годишна възраст вече има толкова разнообразен опит, вариращ от комедии, в които често показва чаровната си усмивка с трапчинки, до смразяващи хоръри, донесли ѝ славата на поредната “кралица на писъците”, нареждайки се до звезди като Джанет Лий от “Психо” и Нев Кембъл от “Писък”.
Ортега започва да проявява интерес към актьорската кариера още на 6 години. Майка ѝ е против, но именно записът, който прави, докато тя казва монолог, и пуска във Фейсбук, я хвърля в дълбокото, след като кастинг-директор я забелязва. Първоначално Джена се появява в много реклами, включително и в тези на “Макдоналдс” за една година, където по ирония на съдбата трябва да се прави, че харесва най-непопулярното нещо в менюто им – ябълките. Но първата ѝ роля в сериал не закъснява и на 9 години участва в Rob. 
Джена Ортега в битка с предразсъдъците
Ортега, както може би сте предположили от фамилията ѝ, е 25% пуерториканка от страна на майка си и 75% мексиканка заради баща си. Прабаба ѝ пребивавала в САЩ като мигрант с четирите си дъщери. Ето защо и следващите избори на Джена са мотивирани от произхода ѝ – тя изиграва по-младата Джейн Вилануева – героинята на Джина Родригес в Jane the Virgin. 
Следвайки пътя на Джина, която често дава внимание на успехите на латиноси, талантливата актриса също ясно изразява подкрепата си към различни култури и общности и участва в антиксенофобската кампания Pride Over Prejudice. Тя споделя, че ѝ се иска да види общността си на екрана в по-положителна светлина, и е категорична: никога няма да играе прислужница или дъщеря на лидер на картел. Нещо повече – стреми се да бъде промяната и резултатът е виден, защото, за разлика от нея, която на 4 желае да боядиса косата си в русо с цел да прилича на Пепеляшка, децата от новото поколение могат да се видят чрез образа на латино принцесата Изабел в “Елена от Авалор”, озвучавана от Джена.

От „Дисни ченъл“ към голямата сцена
На по-младата аудитория е позната и от още един проект на “Дисни”. От 2016-а до 2018 година е в ролята на изобретателката Харли Диас в “Аз съм по средата”. Освен че вижда в нея възможност да мотивира момичетата да се заинтересоват от кариера в STEM, подобно на Харли, средното дете сред седемте, и актрисата знае какво е да имаш голямо семейство, защото има петима братя и сестри. Тя разкрива, че семейството ѝ много я подкрепя и му е благодарна, че няма интерес в индустрията. По този начин може отново да се почувства като обикновен човек, когато се прибере вкъщи. Независимо от това, е трудно да има съвсем нормално детство. Когато е избрана да участва в проекта, тя напуска училище и преминава на домашно обучение: “Съчувствам на децата, които пропускат бала си, възможността да се дипломират или не могат да имат това изживяване в гимназията, което биха имали; рождените дни, на които са можели да отидат. Това е толкова важна част от живота, която пропуснах и ми се искаше да изживея”.  
За голяма част от звездите на “Дисни ченъл” все пак настъпва един по-зрял етап от кариерата им, в който искат да предизвикват себе си с различни роли, а примерите са редица: Зендея, Зак Ефрон, Ванеса Хъджинс и други. Този момент идва и за Джена Ортега, когато през 2019 г. участва във втория сезон на You на Netflix, влизайки в ролята на Ели Алвес – 15-годишно самоуверено момиче, което може да се превърне в достойна конкуренция на психопата Джо (Пен Баджли), с когото завързва приятелство. 
Джена Ортега в You на Netflix
И ако по време на снимките Баджли трябва да носи смразяващо изражение на сериен убиец, то зад кадър маската пада и докато разговаря с Джена, ѝ дава ценния съвет да намери неща извън работата, които ѝ носят удовлетворение, защото вложи ли цялото си щастие в такава несигурна професия, ще ѝ бъде трудно. Оказва се, Баджли е прав, че индустрията е като увеселително влакче и никога не знаеш какво следва, защото кой родител би предположил, че ще трябва да забрани на детето си да гледа на екрана момичето, с чийто сериал преди са го оставяли спокойно? 
Джена Ортега – Кралицата на писъците
През следващите години Джена Ортега бързо успява да си спечели славата на “кралица на писъците”, като при това актрисата споделя: “Обичам изобразяването на кръвопролитие. Обичам да бягам, за да спася живота си”. С такова изявление не е учудващо, че хорърите, които прави, са ѝ на сърце – от The Babysitter: Killer Queen, където играе странната Фийби и помага на преследвания от сатанински култ Коул; Studio 666, където е Скай, член на избитата банда Dream Widow, и слашъра X, който майсторски е направен да изглежда като от 70-те и разказва как престоят на филмов екип във фермата на възрастна двойка, за да заснеме филм за възрастни, се превръща в кошмар, до петата част на поредицата “Писък” (чиято шеста част предстои и отново е с нея). 
Джена като част от актьорския каст на „Писък“
Но страшни могат да бъдат не само филмите на ужасите. Това доказва и драмата The Fallout, в която звездата получава възможността да покаже и емоционалната си страна. Тя реалистично се превъплъщава в гимназистката Вада, преживяла училищна стрелба, която се сближава с Миа, преминаваща през същото. Продукцията брилянтно изобразява различните начини, по които хората се справят с травмата си, особено когато тя винаги дебне зад тях, докато чака да свалят гарда си. Някои се опитват да предадат опита си на останалите, а други продължават да страдат зад безгрижната си фасада. 
Големият пробив под крилото на Тим Бъртън
Безспорно големият ѝ пробив е ролята ѝ на Уенсдей в сериала на Netflix със същото заглавие, който само в рамките на месец е гледан над 1 милиард часа. На кастинга тя се явява пред Тим Бъртън с изкуствена кръв в косата, но истинска рана на лицето, и без да е спала 24 часа – какво по-уенсдейско от това? Джена разкрива, че често е била стресирана заради “вероятно най-трудната работа”, която е имала. 
Цялото напрежение се отплаща, защото Ортега вече е номинирана за наградите “Златен глобус” в категорията за най-добра актриса в телевизионна комедия или мюзикъл заради персонажа си с остроумни реплики (ще останете очаровани, че в истинския живот Ортега също има черен хумор) и пронизителен поглед, а трендът с неловкия и все пак завладяващ танц сигурно ще се задържи още известно време. За да се подготви за сериала, тя се учи да свири на виолончело и взема уроци по каране на кану, фехтовка, стрелба с лък и немски.
„Уенсдей“ е безспорно големият пробив на Джена Ортега
Изглежда, талантите ѝ не спират дотук. Малко известен факт е, че е автор на книга, озаглавена It’s All Love: Reflections for Your Heart and Soul. В нея актрисата разказва за предизвикателствата, пред които е била изправена като тийнейджър с много публична кариера, и за опита си с депресията, любовта и още. 
Част от книгата ѝ гласи: “Всичко, което правя, е мотивирано от любов. Начинът, по който общувам със света – работата ми, общуването с хората, вземането на решения – идва от място на любов и светлина, особено когато се отнася до говорене за политика, текущи събития и социална справедливост. Говоря по положителен начин, за да събера хората в обсъждането на важни въпроси без омраза”. 
Джена Ортега като част от слашъра X
Джена Ортега и каузите, които подкрепя
Затова не е странно, че застава зад каузи, в които вярва. През 2016 г. тя организира среща с феновете, за да събере пари за малко момиче, диагностицирано с рак. Две години по-късно се явява на наградите на “Радио Дисни” с яке с надпис “Пука ми и на теб трябва да ти пука също”. Реакцията беше в отговор на якето, на което беше написано следното: “Наистина не ми пука. А на теб?”, носено от Мелания Тръмп, докато се отправяше на посещение в център за деца на мигранти в Тексас. 
Джена Ортега казва, че е несигурен човек, но с всички тези подробности за живота ѝ я уверяваме, че няма причина за това. Макар че с някои от ролите си ни убеждава, че е аутсайдер, извън кадър ѝ предстои светло бъдеще в кариерата. И дори от интервютата ѝ да разбираме, че би искала да режисира, засега предпочитаме да я гледаме поне още малко като актриса, за да видим с какво още ще ни изненада. 
The post Джена Ортега – момичето, което тръгна към върховете на Холивуд appeared first on Vibes.bg.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: vibes.bg