Двоен скок: БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

Простата годишна лихва от декември се вдига на 1,3%, обявиха от Българската народна банка. Това е трето поредно повишение, след като за първи път от години през октомври показателят беше вдигнат от 0 до 0,49%. За ноември беше в сила нивото от 0,59%.
Размерът на основния лихвен процент се изчислява като средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс за работните дни на предходния календарен месец. Показателят е технически, но отразява тенденцията на нарастване на лихвите. Също е важен и за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.
Въпреки че основният лихвен процент у нас няма пряко отражение върху лихвите по кредити и депозити, той показва, че банките вече сключват сделки с депозити на по-високи положителни лихви. Лихвите по заемите тръгнаха нагоре

Още в началото на октомври, когато започна процесът на повишение, от НАП обявиха, че към момента „повишението няма да се отрази, тъй като законната лихва се изчислява 2 пъти в годината – на 1 януари и на 1 юли на съответната година, на база основен лихвен процент към тази дата плюс 10 процентни пункта“. Според анализатори пък постепенно покачване на лихвите по левовите кредити у нас може да се очаква, след като лихвите по депозитите тръгнат нагоре. Теглим повече кредити, отколкото спестяваме в депозити
Така лихвите у нас плавно тръгват нагоре. Покачването беше очаквано, тъй като макар и със забавяне, общото покачване на лихвите в Европа се отразява и у нас. От юли до октомври ЕЦБ повиши 3 пъти основния лихвен процент в опит да успокои инфлацията.
Основният лихвен процент у нас влияе директно върху лихвата за забава, която се формира от сбора на ОЛП + 10. Така от декември тя става 11,3%.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Банките отново вдигат таксите, какво поскъпва най-много
Банките вдигнаха двойно лихвите по ипотечните кредити
Няколко банки вдигат таксите двойно

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg