Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Голяма част от българите предпочитат ЕС за партньор, втора е Русия

Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите – в икономическата сфера (42%) и в тази на сигурността (40%). Това показва глобално проучване на общественото мнение, проведено от “Галъп интернешънъл” в 64 страни и над 2/3 от световното население.
Стойностите на България са над средните за света и я нареждат сред водещите проевропейски страни на Балканите, отчита проучването. Русия е втора сред предпочитанията на българите за партньорска сила – съответно с 20% за икономиката и 24% за сигурността. Китай получава одобрение от българите като партньор в сферата на икономиката в 11% от отговорите, а САЩ – в 9%. 12% у нас приемат като партньор в сигурността САЩ, а Китай – 3%.
“Галъп” отчита, че колективният Запад (ЕС и САЩ) е по-привлекателен в света и като икономически партньор (58% от предпочитанията по света), и като партньор в сигурността (59%). За сравнение, Китай и Русия заедно получават съответно 29% и 26%. Това съотношение 2:1 е валидно, но без гласа на Китай – където изследователското съдържание е ограничено. Също и без някои значими арабски и африкански държави – по същата причина. Предвид тези подробности, най-вероятно действителното деление по света е равно между Запад и Изток, отбелязва проучването.
ЕС е най-привлекателният партньор в областта на икономиката (31%), докато САЩ са най-предпочитан съюзник в сигурността (33%). Тези данни обаче са валидни само за изследваната част и без китайското обществено мнение.

Докато Русия е на последно място сред четирите сили като партньор в сферата на икономиката, тя отбелязва по-добър резултат по въпросите на партньорството в областта на сигурността и се позиционира пред Китай.
За повечето от изследваните общества икономиката и сигурността вървят заедно и мнозинствата търсят и двете в един и същи блок – ЕС/САЩ или Русия/Китай, но има и малки изключения от съществено значение. Например, докато Китай е най-предпочитан икономически партньор за мнозинствата в Йемен, Пакистан, Русия, Палестина, Ирак и Етиопия, в никоя от изследваните страни, икономическо партньорство с Русия не събира одобрителни мнения в мнозинство. А по отношение на предпочитания за партньорство в сигурността, Русия се възприема за най-предпочитан потенциален партньор в дузина страни, докато Китай само в 2 – Русия и Пакистан.
В други 10 страни общественото мнение е разделено между 4-те суперсили в предпочитанията си за икономически партньор – Афганистан, Камерун, Гърция, Индонезия, Кот д’Ивоар, Казахстан, Либия, Северна Македония, Перу, Сирия. В областта на сигурността пък сериозно разделена е обществеността в Афганистан, Аржентина, Босна и Херцеговина, Гърция, Либия, Северна Македония, Перу, Виетнам, Йемен и ОАЕ. Общественото мнение във Великобритания пък е дълбоко разединено в оценката си за САЩ и ЕС като предпочитани партньори и в икономиката, и в сигурността.
Според президента на световната Асоциация “Галъп интернешънъл” Кънчо Стойчев големият въпрос не е дали ще има нов многополюсен световен ред, а дали изобщо ще има глобален ред. По думите му глобализацията се е разпаднала на регионализация, основана на възприемането за общо бъдеще – икономическо, политическо, военно. Тези нови региони обаче още не са добре дефинирани и установени – такъв е само т.нар. колективен Запад. Според Стойчев истинското предизвикателство е не само как мирно да се осъществи регионализацията, но и как да избегнем по-голяма война.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
На прага сме на нова Студена война
Идва ли епоха на глобален хаос?
Китай предупреди: Не е време за нова Студена война

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg