Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Германският енергиен гигант Uniper съди "Газпром" заради недоставен газ

Германската енергийна компания Uniper официално обяви, че ще даде на съд руският енергиен гигант “Газпром” заради неспособността му да достави договореното количество природен газ. Това съобщи изпълнителният директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах, предаде Reuters. Германският Uniper съди “Газпром” за милиарди евро заради спрените доставки
“Uniper започна арбитражно производство срещу руската “Газпром Експорт” пред международен арбитражен съд. Uniper претендира за щети, понесени от компанията заради количествата газ, недоставени от “Газпром Експорт” от юни насам”, се казва в изявлението на германския енергиен гигант.
Компанията посочи, че е трябвало да осигури газ на по-високи цени, за “да покрие собствените си задължения за доставка към клиентите”, като тези разходи възлизат на 11,6 млрд. евро и се очаква да нараснат до края на 2024 г.

Клаус-Дитер Маубах заяви, че се надява компанията да се върне на печалба през следващата година. “Става въпрос за обеми газ, които бяха договорени с “Газпром”, но не бяха доставени и за които трябваше да осигурим замяна на изключително високи пазарни цени и все още трябва да го правим. Провеждаме съдебните процедури с цялата нужна енергичност. Дължим това на нашите акционери, нашите служители и данъкоплатците”, обясни Маубах.
Процесът ще се проведе в Стокхолм, информира Uniper.
За първите 9 месеца на 2022 г. компанията отчете нетна загуба от 40 млрд. евро – най-голямата финансова загуба в корпоративната история на Германия. Без руския газ: Най-големият вносител на газ в Германия обяви рекордна загуба
Uniper също подчерта, че ще се дистанцира още, “юридически и по отношение на персонала”, от своето руско бизнес поделение Unipro. Дружеството е обявено за продажба от средата на 2021 г. Въпреки че е намерен местен купувач, според компанията политическото одобрение за трансакцията е “изключително трудно и несигурно”.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите
Най-големият вносител на руски газ в Германия с над 12 млрд. евро загуба
Германия национализира най-големия си вносител на енергия

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg