Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Въглищата се завърнаха триумфално в Германия

Въглищата се завърнаха в Германия тази година, тъй като най-голямата икономика в Европа се обръща към изкопаемото гориво, за да я захранва по време на енергийна криза. Повече от 1/3 (36,3%) от електроенергията в германските електрически мрежи между юли и септември идва от въглищни ТЕЦ-ове, в сравнение с 31,9% през третото тримесечие на 2021 г., според държавната статистическа служба Destatis.
Макар че въглищата дълго време бяха демонизирани от партията на Зелените в Германия, която ръководи някои от висшите министерства в правителството и трябваше да бъдат премахнати до 2030 г., войната на Русия с Украйна и ограничаването на износа на газ върнаха употребата на въглища, пише Reuters.
Производството на енергия от въглища се е повишило с 13,3% на годишна база до 42,9 тераватчаса през трите месеца между юли-септември, докато общото производство на електроенергия в Германия (118,1 тераватчаса) изостава от същия период на 2021 г. с 0,5 процента, каза Destatis. Германия и Австрия се върнаха към ТЕЦ-овете на въглища заради липсващия руски газ
Производството на ел. енергия от газ в страната леко се повиши въпреки високите цени, тъй като производството на вятърна и водна енергия беше ниско, а производство на атомна електроенергия също спадна през юли-септември. Последното се дължи на факта, че само 3 ядрени реактора продължават да работят в сравнение с 6 година по-рано.
Завръщане към въглищните ТЕЦ

Заради заплахата от недостиг на газ някои въглищни централи, които бяха затворени или останаха в резерв, навлязоха отново на пазара в Европа тази година, но в повечето държави количеството беше ограничено. “Само в Германия, с 10 гигавата, преобръщането е в значителен мащаб. Това увеличи производството на електроенергия от въглища в Европейския съюз, което се очаква да остане на тези по-високи нива за известно време”, се казва в годишния доклад за въглищата на Международната агенция за енергетика.
Световното потребление на въглища достигна рекордно високо ниво от над 8 милиарда тона тази година, като в Германия то е едно от най-големите с ръст от 19%, или 26 милиона тона, спрямо 2021 г., посочва МАЕ. Употребата на въглища достига нов връх, тепърва ще чупи рекорди
Вместо да затвори 1,6 гигавата електроцентрали, работещи с лигнитни въглища, до края на 2022 г., както беше планирано, германското правителство разреши производството до март 2024 г. и удължи живота им с поне 2 години. Германия разрушава вятърен парк, за да възроди въглищна мина
Германия създаде “резерв за заместване на газ” с общ капацитет от 11,6 гигавата. Това включва 1,9 гигавата лигнитни въглища и 4,3 гигавата електроцентрали на каменни въглища, които могат да се върнат на пазара до 2024 г., се казва в доклада на МАЕ. Отложено е извеждането от експлоатация на 2,6 гигавата мощности на каменни въглища и 1,2 гигавата мощности на лигнитни въглища.
2022-а вероятно ще бъде първата година в последните 3 десетилетия, в която Германия ще бъде нетен износител на електроенергия за Франция, а не обратното. Това до голяма степен се дължи и на ремонтите на няколко френски АЕЦ.
Въпреки това МАЕ предвижда, че поради очакваното нарастване на производството на електроенергия от възобновяеми източници и възстановяване на наличността на френска ядрена енергия, Германия трябва да се върне в ролята на нетен вносител на електроенергия през следващите няколко години.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
С какво се отопляват в Германия
Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени
Цените на газ, нафта и ток в Германия експлодират. Защо?
След европейското ембарго: Рязък скок на цената на руските въглища

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg