Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Въглеродните емисии на ЕС спаднаха до под нивата от пандемията

Въглеродните емисии от енергетиката и индустрията в ЕС (обхванати от Европейската схема за търговия с емисии – ETS) спаднаха под нивата от коронавирусната пандемия, сочат данни на анализаторите от Kayrros SAS, цитирани от Bloomberg.
През първите 4 месеца на годината емисиите от енергийните централи и големите индустриални производители намаляват с 13%, или до около 400 млн. тона. Това е малко под нивата от началото на 2020 г., т.е. когато рестрикциите, свързани с коронавируса, тепърва започваха.
Причината за намалените емисии е високата цена на енергоизточниците, насърчила търсенето на зелена енергия. Делът на изкопаемите горива в енергийния микс на ЕС спада с 16% спрямо първите месеци на 2022 г., сочат данни на екологичната организация Ember.

Тази пролет в ЕС се произведе повече зелена енергия благодарение на силните ветрове. В някои държави има и ръст на производството от соларни панели, въпреки че пикът на сектора обикновено е през лятото, когато слънцето е по-силно, а денят – по-дълъг. През първите 4 месеца на годината обаче Португалия за първи път произведе половината си енергия от зелени източници, според данните на Ember, цитирани от Bloomberg.
Сериозен фактор за спада на емисиите обаче е и свитото потребление на енергия от индустрията. Ситуацията на енергийните пазари започва да се нормализира, но още нивата на емисиите са под тези от времето на COVID-19, което означава, че енергийната криза още тежи на европейската икономика.
В момента цената на природния газ на нидерландската борса TTF се понижава значително – до около 30 евро/MWh. Това обаче е 2 пъти повече спрямо 2019 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Рекордни нива на въглеродните емисии за 2022 година
Стъпка към климатичните цели: Откриха модерно водородно съоръжение
Климатичните промени ще струват на Германия 900 милиарда евро

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg