Водици: Как се нарича вода, така че да сбъдва желания

Празникът Йордановден или Богоявление се нарича по различен начин в различните краища на България – Кръстовден, Водокръщи и Водици.
Вечерта на 5 срещу 6 януари е третата, последна кадена вечер и една от големите традиции е свързана с водата и по-точно с нейното наричане.
Вярва се, че нощта между 5 и 6 януари е една от най-магичните нощи в годината. Отдава се почит на водата, а небето се отварят и всичките ни молитви са чути. Дните около Богоявление се приемат като най-силни, когато може да се орисаме с по-благосклонна съдба през годината. Обредите се изпълняват като ритуално встъпване в Новата година.
И така, как се нарича вода, така че да сбъдва желания?
1. Напълнете съд с вода – количеството да е това, което пиете на ден. Може да използвате тенджера или стъклена купа. Важното е да не е от пластмаса и да е широк съд, в който можете да видите собственото си отражение.
2. Вземете съда и излезте навън – на двора, на балкона, на прозореца. Трябва да ви е удобно и да сте под открито небе.
3. Помълчете малко и оставете водата да ви усети. След това ѝ се представете – име, град, държава. Много е важно да говорите на глас с ясни и кратки изречения.
4. Кажете на водата най-съкровените си желания, онези, които идват от душата. Нека те да са само с добра мисъл и да се отнасят пряко към вашия живот. Никога не наричайте за други хора, дори да е за здраве, бебе и т.н.
5. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато речените неща се сбъднат. Отворете очи и надникнете във водата. Огледайте се в нея.
6. Завършете с „Нека реченото ми бъде сторено!“. Покрийте водата с бяла кърпа и я оставете под открито небе да попива думите ви. На следващия ден я изпийте.
 
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg