ВИДЕО: Единственият скрит фаворит с шанс да стане световен шампион

Хърватия може и да е финалист от Мондиал 2018, но никой преди старта на Световно първенство 2022 в Катар не даваше шансове на „шахматистите“ за нещо сериозно в шампионата на планетата. При последното участие на тима в полуфинали (1998) последва крах за хърватския футбол, а със застаряващия състав на тима изглеждаше, че балканската страна може да очаква нова дълга „суша“ откъм силни игри на големи форуми. 
Поколението, което идва след това на Модрич, Перишич, Ловрен и Ковачич обаче започна да впечатлява още докато големите лидери на Хърватия продължават да играят на ниво за селекцията на Златко Далич. 
Защо Хърватия е истинският „скрит“ фаворит на Световното в Катар? 
Вярно е, че „ватрените“ не впечатлиха в откриващия си двубой срещу Мароко, но отборът беше тактически подготвен да се справи с опасностите, които африканският тим носи с играта си – добро позициониране в атака при статични положения и много скорост при контра акциите на тима. 
Срещу Канада пък Далич изненада с няколко хода, включително Матео Ковачич да влезе в ролята на Модрич и той да е акцентът в халфовата линия на Хърватия. Промяна на позицията на Андрей Крамарич пък увеличи драстично опасността, която представлява хърватската селекция пред противниковата врата. 
На какво се дължи дълголетието на Хърватия, с какво най-много впечатлява на Световното до момента и реалните шансове на тима да стигне далеч – чуйте във видеото с анализ от Иво Вецев: 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg