Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

България ще получи 480 млн. евро по плана RePowerEU

Европа трябва да намали зависимостта си като цяло от изкопаеми горива – въглища, природен газ, петрол, нефт.  Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на научен форум „Енергийната трансформация в България в контекста на плана RePowerEU“. По думите му възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще дадат възможност Европа да намали зависимостта си от изкопаеми горива. 
Присъединяването на ВЕИ източниците е многомащабен процес, обърна внимание Цачев. Той добави, че със сегашния процес на децентрализация всичко трябва да бъде сметнато, проектирано и изградено наново. Много голяма част от мрежите ще се ползват и в бъдеще, но техният капацитет трябва да бъде увеличен.
През миналата година производството на електрическа енергия от соларни централи спрямо 2021 г. е нараснало средно с 30 процента, посочи изпълнителният директор на ЕСО. Той уточни, че с 60 на сто се е повишило производството на присъединените централи в преносна мрежа, а с около 20 процента е повишението на новоприсъединените централи в разпределителна мрежа. „Средно за страната с около 30 процента е по-голямо производството спрямо 2021 г. Очаквам през тази година реално да го увеличим с още между 30 процента и 50 процента, тъй като се очаква един сериозен ръст на изграждане и въвеждане в експлоатация на нови мощности“, заяви Цачев. 
Изпълнителният директор на ЕСО прогнозира, че средната цената ще бъде вероятно около 300-350 лева, най-ниските стойности ще са около 80-100 лева, а пиковата енергия ще бъде на нива от около 500-700 лева за мегаватчас. Причината е, че България и регионът не разполагат с достатъчно централи, които да дадат възможност да се отреагира на един такъв енергиен микс и непостоянно производство на ВЕИ, обясни Ангелин Цачев.

„Сега е моментът държавата, бизнесът и научните среди да намерят най-верните решения – не само в най-голяма степен да се възползваме от възможностите на RePowerEU, но и постигнатите резултати да са дългосрочни и устойчиви“, обясни служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов на същия форум.
Той напомни, че всяка от държавите от ЕС ще прибави нова глава към националния си план за възстановяване и устойчивост – глава „RePowerEU“. Това ще помогне за финансиране на инвестиции и реформи в сектора, като за целта са предвидени 20 млрд. евро, а грантът за България е около 480 млн. евро. По думите на министъра това е възможност за индустрията ни да се декарбонизира, да стане по-енергийно ефективна и да разшири своя дял в икономиката на България. Новият план трябва да подпомогне и всички малки и средни предприятия в прехода, които са най-засегнати от високите цени на енергията във всичките й форми, допълни министърът.
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg