България и Гърция възраждат нефтопровода Бургас-Александруполис

Възраждането на нефтопровода между Бургас и Александруполис е все по-реалистично. Проектът получи подкрепа от всички заинтересовани страни – за реализацията му се обявиха българските и гръцките власти, руската петролна компания „Лукойл Нефтохим“ и местната власт в Бургас.
Българските власти се отказаха от нефтопровода Бургас-Александруполис през 2011 г. след местен референдум заради опасения за околната среда, но международната проектна компания Trans Balkan Pipeline B.V. продължава да съществува.
Проектът може да помогне за замяната на руския петрол, който в момента се внася с танкери през пристанището Росенец. България има право да използва руски нефт до края на 2024 година. След санкциите: България е втора в света по внос на руски нефт по море
„Реализирането на петролния проект от държавата или чрез публично-частно партньорство е решение, което би допринесло за подобряване на логистиката чрез избягване на проблемните проливи (в Турция)“, коментират в изявление от „Лукойл Нефтохим Бургас“.
Подготовката е в ход

България и Гърция ще си сътрудничат при проучването на възможностите за изграждането на петролопровода между Александруполис и Бургас, съобщиха от българското правителство.
За целта ще бъде създадена специална работна група от експерти по енергетика и екология, която да подготви проект за изграждане на тръбопровода и да анализира как може да се финансира. До края на 2024 г. работната група трябва да изработи план за реализация на проекта.
България иска да внася петрол през потенциалния нов тръбопровод от Средиземно море. Предишната идея беше руският петрол да стига до гръцкото пристанище през страната ни. Може ли България да се справи без руски петрол?
Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява като минимум пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници. „Лукойл Нефтохим“ разкри откога ще работи с неруски нефт
Големият шлем на Георги Първанов и идеята на Радев

Проектът Бургас-Александруполис беше част от така наречения „Голям шлем“ на руските енергийни проекти в България, който включваше и новата АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“. Нито един от тях не се реализира.
България се съгласи да осъществи тези проекти преди 16 години по време на президентството на Георги Първанов. Газопроводът е построен, но като продължение на „Турски поток“. АЕЦ „Белене“ вероятно никога няма да бъде построена, но реакторите са доставени и отдавна се говори за нов ядрен блок на АЕЦ „Козлодуй“.
Възобновяването на проекта Бургас-Александруполис беше предложено от президента Румен Радев по време на конференцията „Черно море: Близък изток“ в края на ноември.
„Лукойл Нефтохим Бургас“ обяви, че този проект може да прерасне в петролен хъб „Черно море“, което ще увеличи ролята на България за енергийната сигурност на региона. 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол
Ембаргото срещу руския нефт не плаши България, но има друг по-голям риск

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg