Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

България е страната с най-неудовлетворени от живота си граждани в ЕС

Българите са били най-неудовлетворени от живота си сред гражданите на страните членки на ЕС през 2021 г., според данни на европейската статистическа служба Eurostat.
Оценката за удовлетвореността на българските граждани от живота им е 5,7 по скала от 0 до 10, при която 0 е много неудовлетворен, а 10 – много удовлетворен. Това съответно е и най-ниската оценка сред страните членки на ЕС. България е единствената страна с оценка под 6 пункта, която означава, че хората са по-скоро недоволни, отколкото доволни от живота си. Плашеща статистика: Всеки втори българин живее под прага на бедност
На противоположния полюс е Австрия, където удовлетвореността от живота на жителите е оценена с 8, следвана от Финландия със 7,9, Румъния със 7,7 и Нидерландия със 7,6. В Унгария нивото на задоволство от живота също е доста ниско – 6,5, но и то е над 6. 

Като вероятно отражение на последиците от пандемията от COVID-19 върху живота на хората данните на Eurostat сочат, че задоволството от живота в ЕС през 2021 г. леко се е влошило спрямо 2018 г. Средното ниво на удовлетвореност в съюза е спаднало с 0,1 пункта от 7,3 на 7,2. Въпреки това индикаторът остава на висок и над средното ниво през 2013 г. от 7 пункта.
Спрямо 2018 г. 14 страни членки регистрират спад на общото задоволство от живота, като Eurostat откроява няколко тенденции – задоволството намалява в страните членки с по-високи нива на задоволство, а при тези с ниска удовлетвореност от живота тенденцията е обратна. Най-голям спад от 0,8 пункта има в Ирландия, оглавила класацията през 2018 г. Удовлетвореността от живота там е спаднала от 8,1 на 7,3 пункта през 2021 г. Следват Франция и Дания с понижение от 0,5 пункта.
За сметка на това задоволството от живота се вдига в Литва, Хърватия, Гърция и Румъния. У нас също има минимален ръст спрямо 2018 г., когато оценката за удовлетвореността от живота на българите е била 5,4.

Нивото на задоволство от живота на жените е малко по-ниско от това на мъжете – 7,1 и 7,2 пункта. Спрямо 2018 г. нивото на задоволство от живота на мъжете и жените на ниво ЕС се е понижило с по 0,2 пункта.
Данните сочат още две тенденции. Задоволството от живота последователно намалява с напредването на възрастта и се увеличава с нарастването на нивото на образование. Следователно колкото по-високо е образованието на хората, толкова по-доволни са от живота, но колкото повече остаряват, толкова по-неудовлетворени се чувстват. Второто обаче не важи за всички страни членки.
Що се отнася до възрастта задоволството от живота е оценено на 7,5 за най-младото поколение от 16 до 29-годишна възраст, на 7,2 за хората над 29 г. и на 6,9 за над 65-годишните. В тези възрастови групи задоволството от живота също е намаляло спрямо 2018 г., но най-младото поколение е с най-голям спад. В кои страни е най-добре да се пенсионирате?
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Всеки четвърти българин взема под 1000 лева заплата
Близо 1 000 000 работещи българи нямат пари за почивка
Влошават се потребителските нагласи на българите. Какво следва?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg