Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

България е готова за ответна реакция при вето на приемането ни в Шенген

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в МС след проведената среща по темата с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков. Присъединяването на България в Шенген пак се отлага
“Всички мерки ще бъдат целенасочени и в защита на националния интерес на България, която никога не е отстоявала позиции на разделение и двойни стандарти по отношение на която и да е държава от ЕС и очаква същото отношение от останалите държави членки”, заяви Гълъб Донев.
По думите му е ясно, че позициите на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия срещу членството на страната ни са плод на вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България. Жертва на чужди интереси: България се страхува да не изостане за Шенген

“Поражда се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия”, посочи Донев и припомни, че през последните месеци са извършени 2 проверки, организирани от ЕК по инициатива на България и Румъния, завършили с положителен за страната ни доклад. Отделна проверка в последните дни на посолството на Австрия в София също е положителна. ЕК потвърди, че България е готова за Шенген. Ще ни приемат ли?
Премиерът коментира изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте, че “българската граница се преминава нелегално срещу 50 евро” и го счете за неубедително. “Изразените от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно за изпълнение на критериите за членство на България, не само звучат неубедително, но се опровергават от заключенията на ЕК и противоречат на становищата на държавите членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент”, обясни той.
По думите на Донев критериите за присъединяване към Шенген са покрити от страната ни още през 2011 г. и всички участници са запознати с това, включително и правителствата на Нидерландия и Австрия. Премиерът увери, че България продължава да полага и външнополитически усилия, за да убеди своите партньори, че изпълнява всички свои ангажименти.

Според Донев канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло, които не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до “недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро”. Трета западна държава ни спира за Шенген
Донев посочи, че само за последната седмица са проведени десетки срещи и телефонни разговори на високо и най-високо ниво. Той отличи разговорите на президента Румен Радев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, с австрийския канцлер Карл Нехамер и с президента на Австрия Александър Ван дер Белен.
Премиерът подчерта, че в оставащите дни до 8 и 9 декември, когато е заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, България ще продължи да търси подкрепа за преосмисляне на позициите на Нидерландия и Австрия.
На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува разширяването на Шенген. Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но да блокира България. Предвижда се министрите да гласуват в 2 отделни решения – първо за приемането на България и Румъния, и второто – за приемането на Хърватия. За одобряване на решенията се изисква единодушие. Аутсайдери в Европа: ЕС гласува отделно Хърватия от България и Румъния за Шенген
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Още една държава блокира България за Шенген
Хърватия изпреварва България за Шенген, както стана за еврото
Вратите на Шенген остават затворени за България

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg